StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMEĐUNARODNE ORGANIZACIJE TVRDE

Širom svijeta zatvorena 262 novinara

8. siječnja 2018. - 15:37

Prema podacima međunarodnog Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), trenutačno se širom svijeta u zatvorima nalaze čak 262 novinara. CPJ ističe kako je situacija u 2017. godini bila najlošija uopće od kako se prati tretman novinara širom svijeta, a tako veliki broj novinara iza rešetaka je zapravo "povijesni vrhunac".

Najteža situacija po neometani rad novinara je, doznajemo, u Turskoj gdje su u zatvorima trenutačno 73 novinara. U toj je zemlji stanje posebno teško jer još desetine novinara čeka na sudski postupak, rezultat kojeg može biti upravo zatvorska presuda, a mnogo je i onih koji strepe od mogućeg lišavanja slobode, odnosno uhićenja.

Vicešampion zatvarskih presuda po novinare je Kina koja je zatvorila ukupno 41 novinara, a slijedi Egipat s 20 zatvorenih novinara. Stanje je posebno teško u Turskoj gdje još desetine novinara očekuje suđenje, a nova hapšenja dešavaju se redovito.

Zanimljivost izvješča je činjenica kako se pokazalo da je od ukupnog broja zatvorenih novinara, čak u 97 posto slučajeva riječ o lokalnim novinarima, a gotovo trećina odnosno 29 postonovinara (točnije: 75 novinara) su freelanceri.

Najopasnije područje pod lupom vlasti je pisanje o politici: CPJ navodi da je čak 87 posto novinara u zatvorima izvještavalo upravo o političkim događajima. Neovisno o državi u kojoj su zatvoreni, skoro tri četvrtine novinara zatvoreno je uz optužbu za antidržavno djelovanje i kršenje antiterorističkih zakona. Navodi se da je 21 novinar zatvoren zbog pisanja i širenja “lažnih vijesti”.

27. travanj 2024 02:40