StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPIROTEHNIKA I NOVI ZAKON

PET DANA 'TERORA' PETARDAMA Ne postoje 'dječje petarde', kazne za ispucavanje visoke, rizik od teških ozljeda još veći

Piše DV
27. prosinca 2017. - 21:30

Ove godine stupio je na snagu novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji je donosti novosti o kupovini i upotrebi pirotehničkih sredstava. Od danas pa do 1. siječnja 2018. smiju se upotrebljavati pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, čija upotreba je svake godine sve češća iako su ozljede do kojih može dovesti opasne, pa Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine provodi operativnu akciju Mir i Dobro vezanu upravo za upotrebu pirotehničkih sredstava tijekom predblagdanskog i blagdanskog razdoblja. Očekuje se pojačana nabava pirotehničkih sredstava u slobodnoj prodaji ali i nezakonita nabava nedopuštenih pirotehničkih sredstava.

Iz MUP-a upoziravaju na nove zakonske odredbe prema kojima pirotehnika I. kategorije nije takozvana 'dječja' pirotehnika, i nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina, a Zakon predviđa i novčanu kaznu od 1000 do 3000 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina. Zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije III, a također se u skladištima, kao i u prodaji na hrvatskom tržištu, ne smije naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III).

Novim Zakonom povećani su iznosi novčanih kazni koji sada iznose od 1000 do 15 tisuća kuna za fizičke osobe te 1000 do 80 tisuća kuna za pravne osobe. Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2017. do 1.1.2018., a upotrebljavati od 27.12.2017. do 1.1.2018.

26. travanj 2024 01:21