StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetINSPEKCIJA NAŠLA SVAŠTA

Ove godine s tržišta povučeno 50 prehrambenih proizvoda, najviše piletine sa salmonelom

Piše DV
20. prosinca 2017. - 11:22

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provodi službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene, tj. sigurnosti hrane na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla. To znači da inspekcija kontrolira hranu životinjskog podrijetla - od farmi i proizvodnje mesa preko prerade do maloprodaje. U 2017. godini veterinarska inspekcija uzorkovala je ukupno 5.018 uzorka mesa, od kojih su 123 bila nesukladna, što čini 2,4 posto od ukupnog broja uzetih uzoraka.
 
Ukoliko se hrana nesukladna na kriterij sigurnosti nalazi na tržištu i dostupna je krajnjem potrošaču pokreće se sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF sustav), hrana se opoziva s tržišta, te se o nesukladnosti obavještava javnost.
 
Ove godine s tržišta je povučeno 50-ak prehrambenih proizvoda, od kojih se u 40 posto slučajeva radilo o salmoneli, i to  najviše u piletini. Kontrolama je primjerice utvrđen i povećani sadržaj sulfita u škampima, akrilamida u keksu, povećane količine teških metala u ribi te drugih okolišnih kontaminanata koji se mogu naći u prehrambenom lancu.
 
„Naše inspekcije su stalno na terenu, kontroliraju zdravstvenu ispravnost, sljedivost i označavanje hrane, ali i savjetuju subjekte u poslovanju hranom. Cilj nam je podići ukupnu razinu sigurnosti hrane i razinu povjerenja potrošača u sustav kontrole i u naše proizvođače hrane. Da bismo konzumirali sigurnu hranu svi moramo dati svoj maksimum - proizvođači u proizvodnom procesu, trgovci pravilnim uvjetima čuvanja hrane, a potrošači odgovornim i informiranim pristupom" – izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao „kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove Ministarstva poljoprivrede.

19. travanj 2024 22:07