StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVKINJA TUŽILA DRŽAVU, IZGUBILA JE I PLAĆAT ĆE SUDSKE TROŠKOVE

Lucija Franić-Novak još nije saznala tko joj je prije 16 godina ubio muža<br />  

Piše JL
17. prosinca 2017. - 16:57

Od tada za mene nema slavlja Stare godine, Nove godine i Božića. Prošlo je 16 godina od tog 31. prosinca 2001. Bila je Stara godina. Došla sam s posla iza podneva. Ručak je već bio pripremljen, stol postavljen. Bilo je 13.40 kad je Damir rekao: ‘Idem po cigarete, brzo ću se vratiti!’ Poljubio je mlađeg sina... Prošao je trgovinu Mario. Susjedi su rekli da su čuli rafal...” -  priča za Jutarnji list dubrovkinja Lucija Franić – Novak.

Tu se svakodnevica Lucije i Damira Novaka, sretan brak u kojem su dobili dvojicu sinova, tada u dobi od osam i jedanaest godina, prekida. Damira Novaka, 36-godišnjeg pjevača Hrvatskog narodnog kazališta, tog je popodneva u Varoškoj ulici na nogostupu ispred kućnog broja 24 u zatiljak pogodio zalutali metak. Probio mu je lubanju.
Njegova danas  52-godišnja udovica Lucija Franić-Novak, rođena je Dubrovčanka i doktorica  znanosti koja je dala poseban doprinos očuvanju hrvatske tradicijske baštine u domovini i svijetu za što je nagrađena je najvišim priznanjem Republike Hrvatske. Njezina je zasluga što Maneken Piss, kip dječaka koji je simbol Bruxellesa, 25. lipnja odijeva narodnu nošnju malog bećara iz okolice Vinkovaca izvezenu na tečaju u Narodnom sveučilištu Dubrava. Nije joj lako vraćati se u prošlost, ali pamti sve pojedinosti. Dok govori, oči joj se pune suzama, pogled odluta negdje u daljinu...

Osim što je izgubila supruga za čiju smrt nikad nitko nije odgovarao, sada mjesečno otplaćuje 500 kuna kredita kojim pokriva sudske troškove parnice koju je izgubila protiv Republike Hrvatske jer je državu smatrala odgovornom za suprugovu smrt. I kad bi pomislili da je to jedini “šamar” koji je doživjela od države za koju se njezin Damir s puškom u ruci borio na Banovini, koji je pjevao za branitelje i njihovu djecu, ni tu njezinim nedaćama nije kraj. Odvjetnica koja ju je zastupala “propustila” je tražiti oslobađanje od sudskih troškova, rokove za druge pravne lijekove, zbog čega je sada na Disciplinskom sudištu Hrvatske odvjetničke komore. Luciji Novak-Franić to nije satisfakcija jer ona svaki mjesec plaća rentu državi. Ali, nije odustala da bitku, za koju joj svi govore da je izgubljena, nastavi.

Pisala je i tadašnjem predsjedniku Mesiću, obraćala se Jadranki Kosor dok je bila premijerka, pisala je ministru Šimi Lučinu, čeka odgovor iz Ureda predsjedniceKolinde Grabar-Kitarović.

CIJELI TEKST PROČITAJTE OVDJE
 

24. travanj 2024 21:06