StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČITANJE PRESUDE ŠESTORKI

Rušenje Starog mosta bio opravdan vojni cilj

Piše JL
29. studenog 2017. - 12:18

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, u Haagu je u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u Bosni i Hercegovini i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

U svibnju 2013. Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić prvostupanjskom su presudom proglašeni krivima za ratne zločine u BiH i osuđeni na 111 godina zatvora.

Žalbeno vijeće smatra da pošto je Stari most u Mostaru bio vojni cilj, onda je njegovo razaranje ostvarivalo sigurni vojni dobitak te se ne može smatrati da je njegovim uništenjem došlo do bezobzirnog razaranja.

Žalbeno vijeće zaključuje da snage HVO-a nisu imale konkretnu namjeru da diskriminiraju ili vrše teror kada su uništile Stari most. Žalbeno vijeće stoga je zaključilo da nije dokazan element kaznenog djela i ukida osuđujući dio za zločin "bezobzirnog razaranja gradova i sela" u odnosu na Stari most.

 

25. travanj 2024 16:46