StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDANAS ČITANJE OPTUŽNICE

ŠKABRNJA, KNIN, VRLIKA,SREBRENICA, SARAJEVO Čitanje presude Ratku Mladiću danas u 10 sati

Piše DV
22. studenog 2017. - 09:58

Na Haaškom sudu danas u 10 sati počinje čitanje presude Ratku Mladiću, oficiru JNA koji je u ratu vodio snage pobunjenih Srba prvo u Hrvatskoj, a potom u Bosni i Hercegovini. Radi se o nepravomoćnoj presudi na koju optuženi 75-godišnji Mladić ima pravo žalbe, a presuduće izreći sudac Alphons Orie, Hrvatskoj dobro poznat i po predsjedanju tročlanim vijećem koje je 2011. godine osudilo Antu Gotovinu na 24 godine zatvora. Jedan od glavnih igrača u ratu na prostorima bivše Jugoslavije zajedno je s političkim liderom Srba u BiH Radovanom Karadžićem dugo uspješno izbjegavao uhićenje, uz zaštitu i podršku srpskih vlasti i vojno-obavještajnog podzemlja, ali i nepokretljivosti međunarodne zajednice. Nakon 16 godina u bijegu i četiri i pol godine suđenja, na red je došla presuda za najteže djelo po kojem se sudi u ICTY-ju, za genocid. Ne tereti ga se samo za Srebrenicu 1995., nego i za 1992. godinu kad su srpske snage najtežim zločinima otjerale Hrvate i Bošnjake šest općina: Foče, Vlasenice, Ključa, Prijedora, Sanskog Mosta i Kotor Varoši. U posljednje tri općine živio je znatan broj Hrvata, a minimalan broj ih se vratio nakon završetka rata. Osim toga optužen je i za teror nad stanovnicima Sarajeva tijekom 44-mjesečne opsade grada i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce. U Sarajevu je poginulo više od 11.000 ljudi, što je polovina brojke ukupnih žrtava rata u Hrvatskoj. Sve zločine počinio je kao član udruženog zločinačkog pothvata, tvrdi tužiteljstvo.
Jutarnji piše kako je moguće da sudsko vijeće ne prihvati optužbu za genocid iz 1992., no vjerojatno će biti potvrđeno da je Ratko Mladić odgovoran za genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice kad je Vojska Republike Srpske u srpnju 1995. nakon zauzimanja Srebrenice ubila više od 7000 muškaraca i dječaka. “Evo nas u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikog srpskog praznika poklanjamo srpskom narodu ovaj grad. Došlo je vrijeme da se poslije bune protiv dahija Turcima osvetimo na ovom prostoru”, rekao je Ratko Mladić 11. srpnja 1995. u Srebrenici pred TV kamerom. Mladić je naredio složenu operaciju ubijanja zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice. Zakopani su u masovne grobnice, koje su potom premještane kako bi se zametnuo trag zločinu. Kad je Ratko Mladić uhićen, Hrvatska je htjela da mu se u Haagu sudi za zločine u Škabrnji i drugim mjestima u Hrvatskoj gdje je Mladić 1991. zapovijedao srpskim snagama koje su počinile zločine. Međutim, Haaško tužiteljstvo nije niti pokušalo proširiti optužnicu, pod stalnim pritiskom da smanji ionako preopsežnu postojeću optužnicu zbog koje je suđenje trajalo četiri i pol godine, iako je velik broj zločina iz optužnice već pravomoćno potvrđen u nizu presuda nižerangiranim Srbima iz BiH.
Ratko Mladić optužen je kao član udruženog zločinačkog pothvata s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i Hrvata s područja BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo. Tužitelj smatra da je srpska strana zločine u BiH počinila uz podršku političkog, vojnog i policijskog aparata Srbije.

24. travanj 2024 18:34