StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVUKOVAR - MJESTO POSEBNOG PIJETETA, 18. STUDENOGA, DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 1991. - 2017.

U dostojanstvenoj Koloni sjećanja i puno čeljadi iz naše županije

Piše napisao i snimio: Željko Tutnjević
19. studenog 2017. - 08:16

Danas je u Vukovaru, gradu heroju, bilo zaista dostojanstveno i lijepo. Na primjeren i veličanstven način, dostojan naziva Vukovar - mjesto posebnog pijeteta, obilježen je 18. studeni, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 1997.
Da podsjetimo - Hrvatski državni sabor donio je 1999. godine odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara - grada simbola hrvatske slobode.

I danas je kroz Vukovar prošla Kolona sjećanja, od bolnice iz koje su kad je grad pao odvedeni i teški ranjenici, koje su agresorska JNA i srpski dobrovoljci poubijali na Ovčari, pa do Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U Koloni sjećanja je sudjelovalo i puno ljudi iz Dubrovačko - neretvanske županije, među njima branitelji, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, bivši zatočenici srpskih i crnogorskih logora, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političari, bajkeri, pa i cijele obitelji i pojedinci...

U Koloni su bili i predsjednica države, predsjednik Vlade i predsjednik Sabora, a poslije polaganja vijenaca održana je i misa za sve žrtve u Domovinskom ratu.

Dan je završio Svjetlosnom rijekom sjećanja, u Dunav su s brodova pušteni upaljeni lampioni u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Ponešto od svega možete vidjeti i u našoj fotoreportaži...


Iz Vukovara: Željko Tutnjević
 

25. travanj 2024 02:22