StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČUDNOVATI START-UP IZ FRANCUSKE NAJAVLJUJE

Nije science fiction: uskoro taksi bez vozača!?

18. studenog 2017. - 22:32

Francuski start up NAVYA predstavio je početkom prošlog tjedna prvo samostalno taksi vozilo  bez prostora za vozača, bez volana i papučica za vožnju (za kvačilo, kočnicu i gas). naime, riječ je o električnom automobilu kapaciteta šest putnika, koji se kreće brzinom do 70 km/h. Automobil je opremljen s nešto više od 20 senzora, kamerom i radarom koji se brinu o preciznosti vožnje.

-Ovo vozilo je prvi taksi- robot koji će biti u komercijalnoj uporabi na globalnoj razini. To znači: vi ga naručite- mi ga pošaljemo. Dakle, nije riječ o dalekoj budućnosti, nego o nečemu što postoji pred vašim očima. Naše vozilo može primiti do šest osoba, može neometano sudjelovati u gradskom prometu jer dostiže brzinu do 70 km/h  štgo znači da ćemo smanjiti broj osobnih vozila u gradovima i otvoriti prostor za nove usluge- rekao je tom prigodom izvršni direktor francuske NAVYA kompanije koja se hvali proizvodnjom najboljeg autonomnog prijevoznog sredstva koje naziva "taksi- robotom".

-Iako imamo ograničena financijska sredstva, nadamo se da ćemo sustići ostale suparnike u proizvodnji autonomnih vozila. Ali, već smo prvi koji smo komercijalizirali takvo vozilo, a to je značajna razlika- naglasili su iz spomenutog francuskog start upa. Inače, iako treba proći još nekoliko testova, taksi robot se već može naručiti. Prva prezentacija se očekuje siječnja iduće godine u Las Vegasu a prve isporuke naručiteljima moguće je očekivati već u srpnju 2018. godine.

26. travanj 2024 18:51