StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetI OVO JE DOPRINOS DEMOGRAFIJI

Očevi sve češće na 'roditeljskom dopustu'

18. studenog 2017. - 16:21

Skandinavski demografi su utvrdili kako tamošnji očevi, osobito u Švedskoj, sve češće koriste tzv. porodiljni dopust kojeg tamo nazivaju i roditeljski dopust. Očevima je to zakonom dozvoljeno, a novi trend o očevima koji koriste tu vrstu bolovanja uočili su i nadležni u švedskoj Agenciji za socijalno osiguranje.

Prema službenim podacima te agencije, u Švedskoj je tijekom proteklog desetljeća svake godine uočen sve veći broj muškaraca koji su koristili porodiljno bolovanje ili "roditeljski dopust'. Navodno je lani tu mogućnost u Švedskoj koristio svaki treći otac, a precizni Šveđani ističu kako statistika govori da očevi koriste 27,6 a majke preostalih 72,4 posto porodiljnog dopusta. Inače, od roditelja u Švedskoj se i očekuje da u najvećoj mogućoj meri "raspodele porodiljno bolovanje" te svaki od roditelja mora iskoristiti najmanje 90 dana te vrste bolovanja.

Uz znatan utjecaj imigracijskih trendova (jer, Švedska ima širom otvorena vrata za useljavanje), država se za pozitivne demografske trendove bori i mogućnošću koju švedski parovi uveliko koriste. Naime, oni dobivaju ukupno 480 dana porodiljnog dopusta uz 80 posto punog iznosa mjesečne plaće. Uz to valja navesti i podatak kako je Švedska bila prva država u svijetu koja je porodiljno bolovanje zamijenila porodiljnim dopustom.

20. travanj 2024 08:45