StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSUTRA ĆE VUKOVAR OBILJEŽITI TUŽNU 26. OBLJETNICU

U Koloni sjećanja i članovi HKUD Stoviš, Glazbe Ston

Piše Iz Vukovara: Željko Tutnjević
17. studenog 2017. - 20:48

Sutra će Vukovarom, gradom herojem, Kolonom sjećanja biti obilježen 18. studenog 1991.,  26. obljetnica pada grada u ruke nadmoćnih združenih snaga JNA i dobrovoljačkih snaga iz Srbije.
Tom prigodom okupatori su ne poštujući nikakve kodekse časti ratovanja čak i teške ranjenike iz Vukovarske bolnice odveli i poubijali na Ovčari.
U Vukovar su već stigle brojne skupine i pojedinci koji će sutra odati počast hrabrim malobrojnim braniteljima i svim poginulim u bitci za Vukovar i poslije nje.
Među njima je na proslavu  stiglo i četrdesetak   članova HKUD Stoviš, Glazbe Ston, kojima je putovanje i sudjelovanje u Koloni sjećanja nagrada za predano pohađanje proba i nastupe.
Stonjani su danas obišli i razgledali vukovarsku bolnicu, limene barake Veleprometa, Ovčaru, Spomen dom Ovčara, vodotoranj, rušen, a nesrušen simbol obrane i otpora agresoru, koji je, što raduje, u skelama i počeli su radovi na obnovi.  Zapaljene su svijeće na spomen obilježja, kao i na središnji križ na obali Dunava, te razgledan Memorijalni centar sa izložbom i prikazom herojske obrane Vukovara i ratnom tehnikom, te načina na koji su zarobljeni branitelji i civili iz Vukovara bili mučeni u srpskim logorima Stajićevo i Begejci.
Stonjani su smješteni u hostelu Dubrovnik, u krugu Memorijalnog centra.
Zanimljivo je bilo na koliko su se mjesta Stonjanima putevi danas posve slučajno križali s drugim grupama i pojedincima pridošlim iz Dubrovnika, a dio atmosfere možete vidjeti i u fotogaleriji.
 

25. travanj 2024 01:00