StoryEditorOCM
KorčulaDESETA PO REDU

ZAJEDNO U RATU, ZAJEDNO U MIRU Karavana ljubavi krenula iz Korčule za Vukovar

Piše Dora Mikelić
14. studenog 2017. - 11:56

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, korčulanski bajkeri krenuli su na petodnevni put dug više od tisuću kilometara pod motom „zajedno u ratu-zajedno u miru“.

Jubilarna deseta po redu motoristička karavana ljubavi krenula je danas iz Smokvice na Korčuli prema Vukovaru. U organizaciji Moto kluba Korčula, prva karavana krenula je prije deset godina, a do danas je poprimila razmjere kojima se idejni tvorac i predsjednik Moto kluba Korčula Đani Radovanović nije nadao. U samo pet dana, unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, veliki broj motorista iz cijele Hrvatske i šire, u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i velikim brojem moto klubova iz cijele regije, preći će više od tisuću kilometara kako bi sljedeću subotu sudjelovali u vukovarskoj Koloni sjećanja.

- Ideja o karavani nastala je spontano. Moj prijatelj i ja, bivši branitelji, odlučili smo motorima krenuti na put iz Korčule do Prevlake i onda do Vukovara. Ideju smo putem foruma podijelili s prijateljima bajkerima iz drugih moto klubova diljem Hrvatske ne očekujući veliku zainteresiranost, mislili smo ako ne bude nitko voljan ići s nama-vozit ćemo nas dvoje. Međutim, ideja je potaknula i druge motoriste na sudjelovanje i evo danas, nakon deset godina, u karavani će sudjelovati više od tisuću i pol motorista iz cijele Hrvatske, Slavonije, Istre, Dalmacije pa čak i iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Bez obzira na kišu i najavljeni snijeg, u čast branitelja i svih onih koji su dali živote za Vukovar i Hrvatsku, odvozit ćemo ove kilometre da njihova žrtva ne padne u zaborav, objasnio je Đani Radovanović koji će ove godine, uz čak 62 motora iz Korčule, u Vukovar stići na svom Harley-Davidsonu.

Tijekom petodnevnog putovanja motoristi će proći više od tisuću kilometara. Karavana je krenula iz Smokvice u Korčulu, trajektom do Pelješca, Stona pa do Ćilipa gdje će prenoćiti. Putovanje se nastavlja sutra, a prije dolaska na cilj, karavana će proći kroz Dubrovnik, Ploče, Makarsku, Split, Trilj, Sinj, Knin, Škabrnju, Gračac, Plitvička jezera, Slunj, Karlovac, Turanj, Zagreb, Petrinju, Sisak, Kutinu, Novsku, Lipik, Pakrac, Novu Gradišku, Požegu, Slavonski Brod, Našice, Đakovo, Osijek, Vinkovce te naposljetku Vukovar. Svakim prijeđenim kilometrom karavani će se pridružiti sve više motorista iz drugih moto klubova, a kako bi motoristi u svakoj situaciji imali sve što im je potrebno, pratit će ih i kombiji s potrepštinama. Osim toga, u svakom gradu motoristi će imati organizirane doručke, ručke, večere, kratku okrijepu ili smještaj u kojem će prenoćiti, a u kombiji osim hrane i vode nose i veliki broj svijeća koje će zapaliti u svim gradovima kroz koje prolaze na spomen mjestima Domovinskog rata.

Ako sve bude u redu, naglasio je Radovanović, a vjeruje da hoće, karavana ljubavi na cilj će stići sljedećeg petka oko 18:00 sati navečer. U Vukovar će na više od tisuću motora ući otprilike tisuću i pol motorista kako bi sutradan prisustvovali Koloni sjećanja kao najbrojnija organizirana skupina koja se jedno cijelo desetljeće dolazi pokloniti gradu heroju.
 

20. travanj 2024 09:05