StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFINANCIJSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Zbog niskih kamata, novac se sve manje oročava

7. studenog 2017. - 23:43

Zbog Domaći finansijski stručnjaci upozoravaju kako zbog niskih kamata, Hrvati trenutačno novac radije drže na tekućim i žiro- računima nego da štede. Također, zbog poreza na štednju, uočljivo je kako građani sve manje štede oročavanjem.   

Prema nedavno objavljenim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), depozitni je novac krajem rujna iznosio gotovo 70 milijardi kuna, što je 24 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. U analizi se ističe kako je rast depozitnog novca posljedica oporavka gospodarstva, ali i sklonosti domaćih sektora držanju likvidnije financijske imovine u uvjetima kontinuiranog pada kamatnih stopa na štedne i oročene depozite.

-Depozitni novac nastavio je rast po dvoznamenkastim stopama na godišnjoj razini (koji je prisutan od ožujka 2013.), a udio depozitnog novca zadržao se u rujnu na relativno visokih 25,6 posto- ističu analitičari RBA te navode da je rast depozitnog novca posljedica oporavka gospodarstva, ali i sklonosti domaćih sektora držanju likvidnije financijske imovine u uvjetima kontinuiranog pada kamatnih stopa na štedne i oročene depozite.

26. travanj 2024 20:47