StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet'SPREMAJU LI NAM NOVI RADAR?'

Mještani blokirali put, nitko ne zna što se radi

Piše DV
7. studenog 2017. - 15:33

'U Kunu su stigli strojevi, vojska počinje raditi cestu, ne daju nikakve informacije, sprema li se to radar?', javlja nam Petar Rašić iz Kune pelješke, zabrinut za budućnost mjesta. Još prije dva mjeseca mještani su upozorili na 'neke čudne aktivnosti' na brdu Rota. Ogorčeni su, kako kažu, planiranim postavljanjem radara, posebno činjenicom da se sve radi potajice, ističu. Dodaju kako se upravo na području gdje bi trebao biti radar planira izgradnja etno sela koje bi doprinijelo razvoju turizma, a ako Državni meteorološki zavod ostvari svoju namjeru, sve će to propasti, apelira Rašić, inače dobrovoljni vatrogasac u DVD-u Kuna.
- Propast će nam i turizam i sve! Sve što znamo jest da se radi o meteoradaru koji ima indeks zračenja preko pet, što je opasno za stanovništvo i puno je jači od prethodnog – upozoravao je Rašić. Na brdu Rota je, naime, još otprije vojni radar koji je trebao biti postavljen na brdu Sveti Ilija iznad Orebića, ali su se mještani pobunili pa je postavljen iznad glava mještana Kune.
- Imamo informacije iz prve ruke, od čovjeka koji zna kako stoje stvari - rekao je Rašić i upozorio da se smrtnost na tom području dosta povećala te da stanovništvo umire od tumora i karcinoma, što nikad prije nije bilo tako izraženo, niti se događa u Orebiću kao u Kuni i Potomju.
- Nešto tu ne štima. Nećemo dozvoliti postavljanje radara. Ne tražimo ništa, ali ne želimo da naši životi budu ugroženi jer smo odlučili ostati tu živjeti – kaže Petar Rašić, koji je uz još nekoliko mještana jučer u popodnevnim satima blokirao prolaz strojevima na nekih pola sata, a onda su ih na molbu načelnika Općine Orebić Tomislava Ančića propustili, uz obećanje da će on saznati o čemu se radi.
Državni hidrometeorološki zavod zaista namjerava postaviti meteorološki radar koji bi bio dio modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj. Početak građevinskih radova na lokaciji Rota planiran je za kraj 2018., a instalacija i puštanje u rad radara tijekom 2019. godine, stigao je svojevremeno njihov odgovor. No, radove koji se trenutno obavljaju iznad Kune radi vojska.
- Predstavnici DHMZ u prijašnjoj korespodenciji rekli su da su kontaktirali s ljudima iz 'Općine Kune pelješke' (koja ne postoji, op. a.) Znači, Općinu Orebić nije nitko kontaktirao - istaknuo je načelnik Tomislav Ančić. - Nikakve komunikacije ni sastanaka nije bilo, nego smo mi, nakon intervencije mještana Kune, zvali DHMZ i oni su rekli da to ništa još nije sigurno. Nezadovoljstvo mještana je veliko, a mi ćemo napraviti što je god u našoj moći. Gore je već prije 15 godina postavljen radar. Jučer popodne su došli strojevi, ali po izjavi vojnika koji su bili u kamionima, oni to rade za Ministarstvo obrane. Oni gore već imaju svoja postrojenja i ne znam zašto sada rade na putu, nikakve obavijesti prema nama nema. Možda ga oni uređuju - zaključio je Ančić.

18. travanj 2024 17:22