Vijesti Hrvatska i svijet

BITKA ZA PRIJESTOLJE

Masovna hapšenja pripadnika saudijske kraljevske obitelji, uhićen i princ koji je dolazio i u Dubrovnik

BITKA ZA PRIJESTOLJE

Alwaleed bin Talal, jedan od najuspješnijih biznismena Saudijske Arabije i bivši ministar financija među desecima su uhićenih osoba obuhvaćenih istragom novog protukorupcijskog povjerenstva, rekao je dužnosnik Saudijske Arabije u nedjelju, prenosi jutarnji.hr.
Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su uhićeni saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal u čijem je vlasništvu investicijska tvrtka Kingdom Holding, i bivši ministar financija Ibrahim al-Asaf.
Princ Alwaleed je jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom istoku, nalazi se i na Forbesovoj listi bogataša, navodno je 'težak' 20 milijardi dolara, a investirao je u tvrtke kao što su Twitter, Apple, Citigroup itd.
Redovito je ljetovao na hrvatskom Jadranu kojim je krstario svojom luksuznom megajahtom, a prije nekoliko je godina posjetio i Dubrovnik.  Zbog velikog bogatstva i filantropskih projekata u koje je bio uključen zvali su ga 'arapskim Warrenom Buffettom'.
Saudijska vlada zasad je samo priopćila da je u tijeku istraga protiv korupcije, a državni mediji javljaju da su uhićeni deseci prinčeva i ministara.
"Deset prinčeva i više desetaka bivših ministara uhićeno je u Saudijskoj Arabiji", objavila je na Twitteru satelitska televizijska postaja Al-Arabija.
Do uhićenja dolazi ubrzo nakon osnivanja protukorupcijskog povjerenstva kojim predsjeda prestolonasljednik Muhamed bin Salman (32).
Nadzirući glavne figure vlade, od obrane do gospodarstva, Muhamed bin Salman, čini se, želi ugušiti unutarnja osporavanja prije formalnog prijenosa vlasti njegova oca, kralja Salmana, 81-godišnjaka.
Krajem listopada Muhamed bin Salman obećao je "umjerenu" Arabiju, prekidajući imidž zemlje dugo smatrane izvoznicom vehabizma, inačice islama koja je iznjedrila brojne džihadiste po svijetu.
Pokrenuo je nekoliko reformi (pravo upravljanja vozilom za žene, otvaranje kina) koje obilježavaju najveći kulturni i gospodarski prevrat u modernoj povijesti kraljevine, s marginalizacijom kaste konzervativnih vjerodostojnika.
Istodobno radio je na jačanju političkog utjecaja na vlast, provodeći uhićenja disidenata, među kojima utjecajnih vjerodostojnika i intelektualaca.

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Vozio vepra na prtljažniku

Vozio vepra na prtljažniku
Na benzinskoj stanici u Neumu neobičan prizor - pravi pravcati vepar na prtljažniku starog mercedesa. Očito da z...
Vozio vepra na prtljažniku

Najnovije

Program Feste svetoga Vlaha

Program Feste svetoga Vlaha
Prigodnim programom i tradicionalnom svečanošću Dubrovnik će i ove će godine, po 1046. put, proslaviti dan svog ...
Program Feste svetoga Vlaha

Kupio auto, a nije platio

Kupio auto, a nije platio
Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković u suradnji s policij...
Kupio auto, a nije platio