StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTREĆI U NIZU

Dubrovnik domaćin dvaju međunarodnih lingvističkih simpozija

Piše PSD.
20. listopada 2017. - 19:07

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s kolegama s University College London u sklopu međunarodnog projekta Coordinated Research in the Experimental Morphosyntax of South Slavic Languages (EMSS) pod vodstvom prof. dr. Andrewa Nevinsa s University College London i Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održavaju dva međunarodna lingvistička simpozija, The Resolving Conflict Across Borders Conference (RCAB) i SinFonIJA 10., u Dubrovniku.
 
Sudionike simpozija u ime Grada Dubrovnika pozdravila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić poželjevši sudionicima ugodan boravak u Dubrovniku, ali i uspješan rad te da će zaključci doneseni u sklopu ovog simpozija poslužiti za daljini rad i suočavanje s izazovima s kojima se danas suočavaju čuvari jezika i jezikoslovlja.

Na simpozijima koji će trajati od 20. do 24. listopada, sudjelovat će šest uglednih svjetskih pozvanih predavača, redom vrhunskih znanstvenika u svojim strukama: Ray Jackendoff (akademik Američke akademije znanosti, Tufts University), Greville G. Corbett (University of Surrey), Eulàlia Bonet (Universitat Autònoma de Barcelona), Berit Gherke (CNRS, Université Paris Diderot-Paris 7), Iliana Krapova(Università Ca’Foscari Venezia) i Gereon Müller (Universität Leipzig) te
pedesetak domaćih i inozemnih izlagača.

Simpozij Resolving Conflicts Across Borders treći je u nizu (prvi je bio Agreement ABC, održan 2015. u Zadru, a drugi Ellipsis ABC, održan 2016. u Sarajevu) organiziran u okviru projekta u kojem znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije istražuju sintaktičke i semantičke modele slaganja u južnoslavenskim jezicima služeći se ujednačenom metodologijom u šest istraživačkih središta (Nova Gorica, Zagreb, Zadar, Sarajevo, Zenica, Novi Sad i Niš).

Projekt u okviru kojega se organizira ovaj simpozij s jedne je strane usmjeren na znanstvena postignuća, a s druge na promociju psiholingvističkih istraživanja i suradnje lingvista na južnoslavenskom prostoru, prije svega zbog lingvističke specifičnosti južnoslavenskih jezika i njihove nedovoljne uključenosti u suvremena lingvistička istraživanja u Europi i svijetu.

Stoga se naslovni pojam konflikta ili sukoba odnosi na lingvističke situacije u kojima jezični sustav govorniku ne nudi jednoznačan odgovor na pitanje o slaganju, npr. problem slaganja raznorodnih koordiniranih struktura, elipsa i dr.

Cilj simpozija je na jednom mjestu okupiti teoretičare, kao i eksperimentalne lingviste i psihologe, koji će izložiti rezultate svojih sintaktičkih i semantičkih istraživanja, ali i istraživanja na presjecištu sintakse i semantike, sintakse i fonologije, sintakse i morfologije, kao i na presjecištu informacijske strukture i svih navedenih struktura.

18. travanj 2024 02:09