StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMANIFESTACIJA

FOTO I RECEPT Dan lumbije u matici iseljenika

Piše PSD.
18. listopada 2017. - 13:26

U Hrvatskoj matici iseljenika podružnica Dubrovnik, u utorak, 17. listopada /u 11:00 sati upriličeno je predstavljanje udžbenika i radne bilježnice  “Hrvatski u srcu – udžbenik za hrvatsku nastavu u inozemstvu od 1.-4. razreda osnovne škole” autorice Dijane Ančić u izdanju Školske knjige  i najava 6. Dana blatske lumblije, manifestacije koja se već treću godinu najavljuje i prezentira u Dubrovniku.

Kao domaćin svima prisutnima se obratila Maja Mozara, voditeljica HMI podružnica Dubrovnik koja je izrazila zadovoljstvo nastavkom dosadašnje dobre suradnje sa ustanovom u kulturi Blatski fižuli i Turističkom zajednicom općine Blato. Samu autoricu Dijanu Ančić, učiteljicu u OŠ Blato predstavio je ravnatelj Osnovne škole Blato i predsjednik Odbora općinskog vijeća općine Blato za međuopćinsku, međudržavnu i suradnju sa iseljenicima Tonći Padovan nakon čega je sama autorica predstavila udžbenik i radnu bilježnicu za koje je naglasila da obiluju sadržajima iz hrvatske kulturne baštine pa se primjerice uz abecedu učenici upoznaju s prirodnom i kulturnom baštinom Republike Hrvatske. Uz sadržaje za učenje hrvatskog jezika u udžbenik su integrirane i glazbena i likovna kultura te priroda i društvo. Udžbenik u potpunosti prati Kurikulum hrvatske nastave u inozemstvu.

Nakon predstavljanja udžbenika prisutnima su se obratile Maja Šeparović i Ivana Sardelić kao predstavnice organizatora same manifestacije, sve prisutne pobliže upoznale sa blatskom lumblijom, njenim značenjem i posebnostima, najavile nastavak programa 6. dana blatske lumblije i pozvale sve prisutne da im se pridruže u Blatu 28. listopada na izložbi, degustaciji i proglašenju najbolje blatske lumblije u 2017. godini. A za sve one koji neće biti u mogućnosti im se pridružiiti donosimo recept preuzet iz knjige Blatska trpeza autora Rade Kaštropila Culića, Blato 1995. godina

Recept za blatsku lumbliju:

TUKA PARIĆAT / TREBA PRIPREMITI
3 kilograma muke (brašna)
80 dag cukara (šećera)
20 dkg kvasa
2 roze mušćade (muškatni oraščić)
2 kesice kanele (cimet)
10 kartela vanilin cukara (vrećice vanilin-šećera)
2 dag aniža (anis)
20 dkg poprženih mindela i oraha / 20 dkg poprženih badema i oraha
1 bočica ekstrakta / 21-24 zrnca anisa rastopljenih u toploj vodi
1 ćikara ulja (šalica)
1 ćikara varenika (šalica soka od grožđa koji se dobije tijekom vrenja mošta)
5 dl ruma
2 zlice rakije travarice (žlica)
prst soli razmućene u mlakoj vodi / prstohvat soli
koricu od lemuna i naranče / naribana korica limuna i naranče
suhice od grozja po želji / grožđice po želji

Parićavanje ide ovako / priprema ide ovako
Posebno se podmisi kvas s malo cukara, muke, mlika i pusti da se digne. Zatim se u muku stave svi ostali sastojci, polako se misi uz dodavanje uzdignutog kvasa. Kad se dobro izmisi, onda se palako dodaje varenik u kojemi se prin rastopi cukar.
Potrebno je zamijesiti kvas sa šećerom, brašnom, mlijekom i tijesto ostaviti da se udvostruči. Nakon toga se u brašno umijese svi ostali sastojci, polako se miješa uz dodavanje kvasa. Kad se dobro promiješa, dodaje se varenik u kojem se prethodno rastopio šećer.

Treba dobro misit, i to najmanje po ure. / Tijesto treba dobro mijesiti i to najmanje pola sata.
Tijesto se ostavi u toplom dok se ne udvostruči. Potom se oblikuju u lumbliju (male kruščiće kao što su sirnice). Odlože se na dasku ili stol koju smo prekrili tkaninom Između svakog komada lumblije treba biti komad tkanine da se ne zalijepe jedna uz drugu. Ostavu se da se ponovno udvostruče. Kad se udvostruče, peču se u toploj pećnici na umjerenoj temperaturi (160-180 stupnjeva).
Nakon što se ispeču, namažu se varenikom. Kad lumblija upije varenik, posipa se šečerom u kojeg je nadodan vanilin šećer.

18. travanj 2024 13:35