StoryEditorOCM
AutomobilizamBRDSKA AUTO UTRKA NAGRADA DUBROVNIKA - MEMORIJAL 'ŽELJKO ĐURATOVIĆ'

DIJAMANTNI DUBROVNIK RACING Đivo Franić: 'Ne znam hoće li itko ikad uspjeti napraviti ovo što smo mi!'

Piše i snimio: Tonči Vlašić
8. listopada 2017. - 20:13

Na dubrovačkom brdu, Međunarodnoj Nagradi Dubrovnika – Memorijal 'Željko Đuratović', posljednjoj utrci sezone, odlučivao se to će biti je tome tko će biti prvak Hrvatske u grupi E1. Preostala četiri pojedinačna naslova državnog prvaka, kao i naslov klupskog prvaka, već su imali vlasnika. Sve se znalo i prije utrke na stazi Komolac – Brgat.

- Domagoj Pereković je osvojio naslov u E1 – naglasit će Dubravko Čikor, prvi čovjek Dubrovnik Racinga, kluba organizatora utrke.

Pereković je prije posljednje utrke sezone imao osiguran naslov državnog prvaka u kategoriji I. Sezonu je zaključio član Zanatlije s ukupno dva naslova državnog prvaka.

-Pereković je najbrže prošao stazu Komolac – Brgat – dodao je Čikor nakon utrke u kojoj je bilo izlijetanja, udaranja u brdo, odustajanja, ali, najvažnije, nikome od vozača nije bilo ništa.

- Staza je bila iste dužine kao i proteklih godina, 3260 metara duga, ali su start i cilj ovaj put bili niže za sto metara.
Velike brzine su se postizale. Išlo se 222 kilometra na sat u određenom dijelu. Ovo je najbrža staza prvenstva Hrvatske. Ja sam išao u jednom trenutku 180 na sat. Prva šikana je bila nešto šira nego inače. Prolazila se u trećoj brzini, dakle, 80, 90 kilometara na sat, a kroz drugu šikanu se išlo u drugoj brzini. Bez tih šikana bi se moglo 'letjeti' stazom. Uglavnom, staza je bila ekstremno brza za mlade vozače. Imali smo samo u prvoj vožnji četiri izlijetanja, tri totalne štete. Staza je za ozbiljne vozače. Prave profesionalce – rekao je Maro Franić, najiskusniji Dubrovčanin. Dodat će član Dubrovnik Racinga kako asfalt na stazi nije dobar.

- Staza je neravna. Novi asfalt je prijeko potreban u donjem dijelu, gdje bi radi sigurnosti trebalo staviti duple ograde, branike – naglasio je Maro, koji slavi skupa s ostalim članovima Dubrovnik Racinga. Završena je sezona u kojoj je klub osvojio naslov prvaka Hrvatske, a kako mu je to treći naslov u nizu nakon što je dobio drugu Zlatnu plaketu, stigao je do povijesnog uspjeha – treće Zlatne plakete, koja mu je donijela Dijamantnu plaketu.

- Nitko to nije uspio do danas, a ne znam hoće li itko ikad uspjeti napraviti ovo što smo mi – u razgovor se uključio mlađi Franić, Đivo koji je u klasi N2 ostvario svih devet pobjeda ove sezone, a što mu je u ukupnom poreku grupe 'N' donijelo drugo mjesto. Državni je doprvak. Na dubrovačkom brdu osim Điva Franića pobjedu u klasi izborio je Maro Franić (A7), Romano Radić (A6), Miho Sturica (N1), Nikola Violić (E1 11), Mato Milković (E1 15), Ivan Pulić (E1 23) te Žarko Knego (N3), koji je bio i ukupno najbolji u grupi 'N'. Đivo Feregja je zauzeo treće mjesto u klasi A7, dok Istvan Kavecz nije završio utrku.

Dubrovnik Racing osim naslova klupskog prvaka na brdu ima i dva pojedinačna prvaka: Ante Alduk u grupi 'A' te Laszlo Szasz u kategoriji II. Đivo Franić doprvak, Istvan Kavecz doprvak...

- Drugi su svake godine jači, a mi smo svake godine sve bolji i bolji - dodao je Dubravko Čikor. Žarko Knego će podsjetii kako je osvojena dupla kruna. Dubrovnik Racing je najbolji klub i na kružnim stazama te je opet bulikan razloga za zadovoljstvo.

19. travanj 2024 16:28