StoryEditorOCM

Župan na sastanku Europskog odbora regija

Piše PSD.
28. rujna 2017. - 16:50

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu povjerenstva COTER Europskog odbora regija u Bruxellesu.

Članovi Povjerenstva za teritorijalnu, kohezijsku politiku i proračun EU (COTER) na ovom sastanku raspravljaju o izvješću o radu u mandatnom razdoblju od 2015. do 2017. godine te prijedlogu aktivnosti u razdoblju do 2020. godine. Glavna područja nadležnosti Povjerenstva su socijalna i teritorijalna kohezija, europski strukturni i investicijski fondovi, urbana politika, teritorijalna suradnja, prometna politika i proračun Europske unije.

Tijekom mandatnog razdoblja od 2015. do 2017. godine, jedno od prioritetnih područja za ovo Povjerenstvo bio je rad na prekograničnoj suradnji. U tom cilju, u dokumentu Mišljenje izvjestitelja Nikole Dobroslavića razmotrile su se mogućnosti za jačanje prekogranične suradnje i pitanje postoji li potreba za boljim regulatornim okvirom. Slijedom ovog dokumenta, usvojenog na plenarnoj sjednici Odbora regija, luksemburška vlada osnovala je radnu skupinu stručnjaka iz različitih država članica EU-a u cilju izrade konkretnog prijedloga uredbe o europskoj prekograničnoj konvenciji. Radna skupina zaključila je da u načelu postoje instrumenti dostupni u EU-u za rješavanje financijskih i institucionalnih prepreka, ali da su administrativne i pravne prepreke i dalje prisutne. Prijedlozi za njihovo rješavanje vode u pravcu stvaranja europske prekogranične konvencije i instrumenta kojim bi se omogućilo lokalnim i regionalnim vlastima i dionicima da započnu brz postupak rješavanja administrativnih i pravnih prepreka u prekograničnoj suradnji.

Župan Dobroslavić je imao kratak sastanak s povjerenicom Europske Komisije zaduženom za regionalnu politiku Corinom Cretu koja je uz povjerenika EK za proračun Guntera Oettingera sudjelovala na sastanku u razgovoru o budućnosti financija EU-a.

U raspravi o provedbi makroregionalnih strategija, župan Dobroslavić se osvrnuo na nedostatke i nezadovoljstvo slabim provođenjem Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju, posebno u dijelu dodjele financijskih sredstava i alata potrebnih za upravljanje.

Inače, Povjerenstvo COTER jedno je od šest povjerenstava Europskog odbora regija putem kojih kao savjetodavnih tijela djeluje ova institucija EU.

26. travanj 2024 14:10