StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet16.RUJNA- DAN ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA

Ne uništavajte ozonski omotač Zemlje

16. rujna 2017. - 12:12

Danas je Svjetski dan zaštite ozonskog omotača. O značaju ozona i što je to ozon stručnjaci kažu sljedeće:

Ozon je troatomni oblik kisika - molekula ima tri atoma kisika umjesto uobičajena dva. Prirodno se stvara u gornjim slojevima atmosfere uz pomoć snažnog ultraljubičastog zračenja sa Sunca. Zračenje razbija molekule kisika, otpuštajući slobodne atome,
od kojih se neki vežu s drugim molekulama kisika i stvaraju ozon.

Oko 90 posto ukupnog ozona u atmosferi stvara se na taj način između 15. i 55. kilometra iznad Zemljine površine. Taj dio atmosfere zove se stratosfera. Stoga se zona prisutnosti ozona u stratosferi naziva "ozonski omotač". I u samom ozonskom omotaču ozona ima u vrlo malim količinama.

Njegova je najveća koncentracija na visini od oko 20- 25 km a koncentracija iznosi samo 10 ppm (čestica na milijun). Ali, snažno zračenje sa Sunca ne samo da stvara ozon, nego ga i razgrađuje, a koncentracija ozona u atmosferi ovisi o dinamičkoj ravnoteži između brzine njegovog stvaranja i brzine uništenja. Ozonski omotač važan je jer upija ultraljubičasto (UV) zračenje sa Sunca, sprečavajući da većina zračenja dopre do Zemljine površine.

Upijajući većinu štetnog UV- zračenja prije nego ono dopre do Zemljine površine, ozonski omotač štiti naš planet od štetnih utjecaja zračenja. Stratosferski ozon također je značajan za atmosfersku raspodjelu temperatura, i utječe na klimu na Zemlji.

No određeni kemijski spojevi, koji su rezultat ljudskog djelovanja, uzrokuju pojačanu razgradnju ozona i stanjivanje ozonskog omotača. Najveći krivci za uništavanje ozona su klorofluorougljici (CFC), koji su se dugo vremena koristili u sprejevima, hladnjacima, industriji. Danas, 16. rujna kada se slavi Dan zaštite ozonskog omotača i vi razmislite o svome doprinosu toj zaštiti i jačem osvješćivanju javnosti o potrebi za zaštitom ozonskog omotača.
 

20. travanj 2024 08:39