StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGRADONAČELNIK U HAMBURGU O KRUZERIMA

Boljim rasporedom ticanja Dubrovnik može primiti veći broj brodova

8. rujna 2017. - 18:17

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković održao je u pratnji suradnika danas u Hamburgu radni sastanak s čelnicima udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) i visokim predstavnicima vodećih svjetskih društava za kružna putovanja. Sastanku su ISPRED CLIA- asocijacije nazočili izvršna direktorica Cindy D'Aoust i glavni tajnik udruženja Tom Fecke, dok su brodarska društva, članove ovog udruženja predstavljali: predsjednik i izvršni direktor Carnival Corporationa Arnold W. Donald, izvršni direktor MSC Cruisesa Pierfranesco Vago, predsjednik i izvršni direktor Royal Caribbean Cruises Ltd. Adam Goldstein i predsjednik Uprave Celestyal Cruises Kerry Anastassiadis.

Gradonačelnik Franković je tom prilikom pobliže izložio probleme koji Grad Dubrovnik opterećuju tijekom glavne turističke sezone i vršnih opterećenja prometa. Predstavnike svjetske cruise industrije podrobnije je predstavio i sve specifičnosti povijesne jezgre i ograničenja koja su nužna u svrhu očuvanja baštine, održavanja sigurnosti, a u konačnici i pružanja najviše razine usluge i jedinstvenog doživljaja destinacije, čemu Dubrovnik teži, a što je postojećim stanjem ozbiljno narušeno.

Franković je ponovio kako se Grad Dubrovnik u pogledu upravljanja destinacijom nalazi na prekretnici i da je nužan novi pristup u cjelokupnoj turističkoj privredi, ne samo u segmentu cruise- turizma te istaknuo da Grad Dubrovnik u tom procesu neće djelovati samoinicijativno nego će se sve odluke donositi isključivo u ozračju dijaloga i suradnje, u čemu je ključna pomoć i cruise kompanija.

On je kao ključni problem naglasio veliku koncentraciju brodova na kružnim putovanjima koji pristaju u drugom dijelu tjedna te tijekom dana, kada zbog često istovremenih dolazaka i odlazaka brodova nastaju velike gužve na gradskim prometnicama, ali i unutar same povijesne jezgre i kontaktne zone.

-Grad Dubrovnik nije neprijatelj cruise- industrije, otvoreni smo za suradnju i jako cijenimo doprinos ovog vida turizma našem ukupnom gospodarstvu, ali smo uvjereni da pažljivijim planiranjem itinerara možemo postići značajna poboljšanja na obostranu korist- rekao je dubrovački gradonačelnik, naglasivši da bi boljim rasporedom ticanja Dubrovnik bio u stanju primiti i veći broj dolazaka brodova, a istovremeno otkloniti postojeće negativne učinke, kao što su gužve u cestovnom i pješačkom prometu.

Gradonačelnik je predstavio i pilot projekt „Respect the City“, kao i ove godine provedeni sustav kamera s brojačima posjetitelja koji nadležnim službama u svakom trenutku omogućuju uvid u kretanje broja ljudi unutar povijesne jezgre. Predstavnike cruise industrije upoznao je i s kratkoročnim mjerama koje su tijekom ove sezone urodile plodom, ali je istaknuo da je za dugoročno ublažavanje svih predstavljenih negativnih učinaka velike količine prometa u kratkom vremenskom razdoblju potreban sustavan pristup planiranju rasporeda dolazaka brodova.

Zbog učestalih gužvi Dubrovnik je u inozemnim medijima dobio epitet grada koji je u sezoni 2018. poželjno izbjegavati, što je, iznio je gradonačelnik Franković, iznimno štetno za ugled grada i može imati negativne posljedice za turizam kao našu najistaknutiju gospodarsku granu.

Predstavnici brodarskih društava i udruženja CLIA iskazali su potpuno razumijevanje za izazove s kojima se Dubrovnik kao najistaknutiji hrvatski turistički brend suočava te je dogovoreno kako će se, u koordinaciji svih uključenih strana, pristupiti iznalaženju rješenja koje bi bilo primjenjivo već za sljedeću turističku sezonu, a za sezonu 2019. bi se uvela puna kontrola i organizacija pristajanja plovila na kružnim putovanjima, a sve s ciljem postizanja najveće razine pružene usluge. Također, Franković je izrazio zadovoljstvo razinom razumijevanja koju su pokazali predsjednici uprava vodećih brodarskih društava u želji da grad i u budućnosti bude prepoznat kao šampion turizma u svim segmentima njegova djelovanja.
 

25. travanj 2024 15:34