StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU DJEČJEM KAMPU "VELI JOŽE" U SAVUDRIJI KOD UMAGA

Održani 16. susreti djece hrvatskih branitelja

Piše dv
5. rujna 2017. - 13:37

U dječjem kampu "Veli Jože" u Savudriji kod Umaga održan je 16. po redu susret pod nazivom "Susreti djece hrvatskih branitelja" a u organizaciji krovne udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Republike Hrvatske i pod pokroviteljstvom ministarstva hrvatskih branitelja. Susrete je otvorio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved a na natjecanju i druženju sudjelovalo je preko 500 djece sa svojim voditeljima iz svih županija i grada Zagreba.
Dubrovačko-neretvansku županiju je predstavljalo trideset i sedmero djece iz Konavala, Župe, Dubrovnika, Mokošice i doline Neretve sa svojim voditeljima koji su i ove godine učinili sve da djeca na najljepši mogući način prezentiraju svoj grad i županiju, te postignu što bolje rezultate i što je najbitnije da puni dojmova i novih poznanstava sigurno dođu svojim kućama – stoji u priopćenju predsjednika županijskog UHDDR-a Ivana Gabelice.
- Kao i bezbroj puta do sada djeca su na najbolji mogući način predstavljala nasu županiju i kućama donijela pregršt medalja, ukupno njih sedam. U odlasku na igre djeca su sa majkom heroja Domovinskog rata, Andrije Matijaša Pauka na njegov grob u rodnom Pozorcu kod Trogira stavili vijenac, zapalili svijeću i pomolili se kao i na bisti u Marini nakon čega smo bili ugošćeni kod načelnika općine Ante Mamuta i njegove zamjenice Katarine Kazoti-Jerković. Djeca su upijala svaku riječ dok je o legendarnom Pauku pričao njegov suborac Ivica Stojan a kasnije i stara mu 91-godišnja majka Anka – kaže Gabelica.
Vijenac i svijeću stavili su i na grob stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana. Ugostili su ih i predstavnici grada Senja. U priopćenju se navodi i kako su djeca darovala sliku "portret Damira Tomljanovića Gavrana" koja će krasiti njegovu spomen sobu inače djelo dubrovačkog branitelja Roberta Kralja kao i zlatnu medalju koju su na igrama osvojile djevojčice.
- Cilj ovakvog druženja, osim brojnih prijateljstava, upoznavanja raznih krajeva naše Domovine jest i sjećanje na sve one koji su sudjelovali u stvaranju jedine nam Republike Hrvatske – ističe predsjednik UHDDR-a Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Gabelica.

24. travanj 2024 15:35