StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIJENCI NA DAKSI

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Piše PSD.
23. kolovoza 2017. - 12:39

Župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo i  pročelnica Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Nina Skurić su kod spomen-obilježja na Daksi položili vijenac i zapalili svijeću u znak pijeteta prema svim nevinim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima.
Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, župan Nikola Dobroslavić uputio je i priopćenje za javnost koje prenosimo :
“Danas, 23. kolovoza, obilježava se u Hrvatskoj i još nekim zemljama Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Datum je izabran stoga što je na taj dan 1939. godine potpisan Sporazum Molotov – Ribbentrop, dogovor između nacističkog i komunističkog režima o nenapadanju, ali i o podjeli interesnih sfera u Istočnoj Europi.
Ovaj spomendan je veoma važan i znakovit. Sjećamo se milijuna onih koji su stradali od represije totalitarnih režima: nacizma, fašizma i komunizma. Podsjećamo se na zla koja su počinili slični režimi kroz povijest, a posebno u 20. stoljeću. Međutim, također se i podsjećamo na obvezu očuvanja i unaprjeđivanja demokratskog poretka u kojem živimo.
Postoje u načelu slobodna i neslobodna društva, totalitarni i demokratski sustavi. Imamo sreću, a za to smo se i sami izborili, živjeti u najnaprednijem demokratskom sustavu poznatom u povijesti – Europskoj uniji. To nas obvezuje prepoznavati i razotkrivati pojavnosti karakteristične za totalitarne i autoritarne sustave i suprotstavljati im se ako se pojavljuju danas. Ne smijemo dopustiti da se pojave nedemokratski sustav i da pojedinac ili skupina uzurpira naše pravo na slobodu i na odlučivanje. Demokracija i sloboda su zahtjevne, traže našu predanost, ustrajnost, no čovjek i narod koji je spoznao istinsku slobodu nema drugoga puta", piše župan.

26. travanj 2024 12:10