StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVREMENSKA PROGNOZA

Stiže nova nagla promjena vremena

Piše PSD
16. kolovoza 2017. - 23:24

Unatoč početku druge polovine kolovoza, vrućina ne posustaje. Dapače. Do subote će biti sve toplije, ponegdje i vrlo vruće, uz južinu, nekima i neugodno sparno, a zatim opet nagla i burna promjena, uz pad temperature i za desetak stupnjeva, najavljuje Zoran Vakula za HRT.

Pljuskova i grmljavine bit će gotovo sigurno, gdjekad vjerojatno i olujnog nevremena, a na Jadranu će nevolje stvarati i najprije jako jugo, pa još više - jaka i olujna bura - već potkraj subote na sjevernom dijelu, u nedjelju posvuda. U odnosu na to - četvrtak i petak, usprkos vrućini, djeluju gotovo idilično.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će pretežno sunčano, uz najvišu temperaturu zraka uglavnom 32 i 33 °C. I noć i jutro bit će topliji nego nekoliko prošlih, ali mnogima, vjerujem, još ugodni za spavanje, i u središnjoj Hrvatskoj uz najnižu temperaturu od 15 do 18 °C, u središtu Zagreba vjerojatno i 20 °C. Poslijepodne pak 30 do 33 °C.

Danju stabilno i toplije nego u srijedu, u unutrašnjosti uz slab vjetar, a na moru često umjeren, gdjekad na udare i jak - ujutro bura, najjača podno Velebita, zatim maestral, izraženiji oko Zadra.

More malo do umjereno valovito, temperature od 23 do 26 °C. Zrak ujutro uz more samo malo hladniji, a u gorju će ponovno dobro doći pokrivač. Poslijepodne pak od 27 do 30 °C, u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu od 31 do 34 °C.

U Dalmaciji i oko vrlo vrućih 36 °C, osobito u unutrašnjosti, gdje će biti i nestabilnije nego na moru, uz poslijepodnevne razvoje oblaka, iz kojih su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi. Uz najprije burin, mjestimice prolazno i umjerenu buru pa maestral more će biti malo do umjereno valovito, temperature od 22 do 26 °C.

Podjednake vremenske i morske prilike bit će i na jugu Hrvatske, gdje je također moguć poneki pljusak, uglavnom u Konavlima, te oko Metkovića i Ploča.

U petak i subotu bit će još toplije, uz južinu.

Potkraj subote i u nedjelju nova jaka promjena vremena, uz pad temperature, te uz prolazno jak vjetar, na udare mjestimice i olujan - sjeverni i sjeveroistočni, gdjegod i sjeverozapadni.

Bit će i pljuskova i grmljavine, a moguća su i mjestimična olujna nevremena s tučom, već u subotu poslijepodne na zapadu i sjeveru zemlje te na sjevernom Jadranu, gdje će nakon juga vjerojatno već u subotu navečer zapuhati jaka, često i olujna bura.

U noći na nedjelju i tijekom nedjelje oblaci i vjetar premještat će se sve do juga Jadrana. Ponegdje su ponovno moguće i pijavice. I dok je kiša u sjevernijim krajevima gotovo sigurna, ponegdje i desetak litara po četvornome metru, na srednjem i južnom Jadranu ponovno bi neka mjesta mogla ostati sasvim suha.

A i temperatura zraka manje će se sniziti nego na kopnu, gdje će pad ponovno biti zamjetan - nedjeljno će poslijepodne biti hladnije od subotnjega i za desetak stupnjeva.

Onima koji će putovati obalom ili u njezinoj blizini još bi veće nevolje mogla stvarati bura. Dobro isplanirajte putovanje.

A planirate li aktivnosti u sljedećem tjednu - dosadašnje razdoblje iznadprosječne topline, zamijenit će dobu godine primjerenija temperatura, piše HRT.

16. travanj 2024 06:55