StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOĆAS U BOKOKOTORSKOM ZALJEVU

Dramatična akcija spašavanja hrvatske jedrilice

Piše PSD.
13. kolovoza 2017. - 14:36

Zajedničkom noćnom intervencijom djelatnika Uprave pomorske sigurnosti Crnne Gore i Lučke kapetanije Kotor, noćas je u dramatičnim okolnostima spašena 12 metarska jedrilica „Ružica“ pod hrvatskom zastavom i s hrvatskom posadom.

Sigurnost jedrilica i šestočlane posade bile su uslijed nevremena ozbiljno ugrožene. Naime, hrvatska jedrilica, na kojoj su bile tri odrasle osobe i troje djece, usidrila se nedalkeo povijesne jezgre u Kotora, ali nisu pravodobno poduzeli sve potrebne mjere kako bi plovilo potpuno spremno dočekalo najavljeno nevrijeme. Olujni udari bure tijekom noći su počeli usidrenu jedrilicu doslovce gurati prema obali, sidro je „oralo“, te je posada pokušala dignuti sidro i pogonom na brodski motor skloniti se na sigurnu udaljenost od obale. Međutim, kao u filmu, konop se opleo oko propelera, te je jedrilica ostala bez pogona i mogunosti za mevar. A olujni vjetar i valovi prijetili su hrvatskoj jahti da završi na obalu, nedaleko nekadašnjeg kotorskog hotela „Fjord“.

Posada je stoga uputila S.O.S poziv za pomoć te je oko 2 sata po ponoći kotorski Pomorski operativni centar zbog opasnosti od nevremena i kvara kojeg imaju promptno reagirao. Akcija je uspješno okjončana a životi spašeni te je jedrilica otegljena na sigurno- rekao je za medije direktor UPS Crne Gore Safet Kočan te napomenuo kako će protiv skipera hrvatske jedrilice biti pokrenut prekršajni postupak jer je svoj brod prije incidenta, usidrio na nedozvoljenom mjestu.
 

26. travanj 2024 13:30