StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRIMINAL TU NE STANUJE

Dubrovnik je među najsigurnijim gradovima svijeta

12. kolovoza 2017. - 12:01

Značajno smanjenje kaznenih djela, prekršaja javnog reda i mira i neupitna sigurnost turista aduti su zbog kojih su therichest.com i TripAdvisor svrstali Dubrovnik među najsigurnije gradove svijeta.
Učinak je to djelovanja PU dubrovačko-neretvanske proteklih pet godina, otkad su na čelu načelnik Tonći Radibratović i njegov zamjenik Tonči Glumac. Policija je osobito učinkovita bila u suzbijanju kriminaliteta droga, što ju je dovelo na naslovnice novina i portala. Pridonijeli su razbijanju domaćih i međunarodnih zločinačkih organizacija, a policija je uspješno osigurala i međunarodne skupove i štićene osobe.

Udar zločinačkoj organizaciji

Dovoljno je sjetiti se operativnih akcija: "Gladius 1" (zbog sumnje u krijumčarenje droga uhićena 51 osoba uz plijen 376 kg marihuane, 523 g heroina te sedam pištolja, jednu pušku, 22,2 kg plastičnog eksploziva, devet ručnih bombi, dva samostrela i 4350 komada streljiva), OA "Gladius 2" (zbog preprodaje 85 kg marihuane uhićena petorica muškaraca i jedna žena u RH, a u BiH više osoba), OA "Hrid" (preprodaja najmanje 3,5 kg marihuane i 1 kg kokaina vrijednih 800.000 kuna), koordinacija OA "Familly" (u Hrvatskoj uhićeno pet osoba a u regiji ukupno 15 i razbijena međunarodna zločinačka organizacija zbog krijumčarenja državljana Turske preko Hrvatske u EU).

Od Posata do Fortisa


OA "Gladius 3" je razbila međunarodnu zločinačku organizaciju za preprodaju kokaina, amfetamina i marihuane iz BiH i Crne Gore u Hrvatskoj (od deset prijavljenih osoba šest ih je uhićeno u Dubrovniku) a tu su i OA "Bonita" (prometni policajac i građanin nabavljali i preprodavali kokain) ili OA "Porat", kojom je razbijena hrvatsko- crnogorska grupa krijumčara te oduzeto 5,5 kg kokaina visoke čistoće. OA "Porat" se pamti i po prvoj pretrazi nekog kruzera kada je u strojarnici otkriveno 3 kg kokaina, dok je u OA "Pošta" spriječena pljačka glavne dubrovačke pošte. U nedavnoj OA "Fortis" uhićeno je devetero naših državljana zbog preprodaje marihuane i amfetamina konzumentima iz Dubrovnika i okolice. Samo nakon ove akcije podneseno je više od 80 kaznenih prijava osobama kod kojih su pronađene droga, vatreno oružje i novac.

Zapljene droge u brojkama
Čak 2080 kg marihuane, 73.096 komada tableta s popisa droga, 21 kg hašiša, 69,4 kg heroina i 14,5 kg kokaina plijen je niza policijskih akcija PU dubrovačko- neretvanske u samo pet proteklih godina.

26. travanj 2024 05:22