StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKON REAKCIJE HRVATSKOG MINISTARSTVA

Crnogorci uklonili spomen ploču Puniši Račiću

18. srpnja 2017. - 20:39

Mještani sela Slatina kod Andrijevice, nedaleko crnogorske granice s Albanijom, sami su uklonili spomen ploču Puniši Račiću koju su upravo oni i postavili u znak sjećanja na tog, kako su ga nazvali, poznatog pripadnika jednog od najstarijih bratstava u Crnoj Gori.

Mještani su prije uklanjanja spomenika bivšem pripadniku zloglasnog pokreta Crna ruka, inače rodom iz njihova sela, sami spriječili tešku mehanizaciju da sruši spomenik. Sve je prošlo relativno mirno i bez potrebe za najavljenom intervencijom policije, odnosno specijalaca MUP Crne Gore. Strojevi su zaustavljeni, a spomen- ploča uklonjena iako je postolje na koijem se ploča nalazila i dalje na istom mjestu, na privatnoj parceli jednog od seljana.

Podsjetimo, Puniša Račić je 1928. godine u doba Kraljevine SDrba, Hrvata i Slovenaca u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio dvojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke (HSS), a trojicu ranio. Među ubijenima je bio i lider Hrvatske seljačke stranke Stjepan Radić, a atentat u Skupštini bio je presedan u suvremenom svijetu u kojem do tada nije zabilježeno da je netko ubio parlamentarne zastupnike. Nakon sudskog procesa u kojem je Račić osuđen na dugogodišnji zatvor, tijekom odsluženja kazne u zatvoru je imao skoro kraljevski status, poa i dvojicu slugu, zatvorenika kao i on ali i mogućnost izlaska iz zatvora kad god je htio. Od početka Drugog svjetskog rata bio je u Beogradu, na slobodi, a po oslobođenju metropole bivše države partizani su ga uhitili i pretpostavlja se da je likvidiran, bez suđenja i po kratkom postupku.

Postavljanje ploče najoštrije su osudili ne samo iz te stranke nego i iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske koje je tim povodom u MVEP pozvalo veleposlanika Crne Gore u našoj zemlji Bora Vučinića te mu uručili prosvjed zbog postavljanja spomen- obilježja.

20. travanj 2024 09:55