StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAVRŠNI SASTANAK SEECP - PROCESA

Proširenje EU je nužno, ali ne želimo „Europu s više brzina“

30. lipnja 2017. - 20:50

-Moj stav od početka ostaje nepromijenjen: za nas je arbitraža nepovratno kompromitirana, ušli smo u nju u dobroj vjeri ali ponašanje arbitra i predstavnice koje je postavila Slovenija a možda još više i predsjednika Arbitražnog suda potpuno je suprotno sa svim načelima arbitraže i ući će, nažalost u negativno anale sudskih procesa. Hrvatska ne prihvaća arbitražu i nadamo se da neće biti nikakvih unilateralnih akata Slovenije jer, podsjećam, na snazi su svi bilateralni ugovori, aranžmani i sporazumi koje smo potpisali o malograničnom prometu, ribarenju i s izuzetkom nekoliko egzibicionista, ohrabrujući su stavovi građana koji razumno pristupaju ovom problemu i nadam se, u praksi nećemo biti problema sa Slovenijom s kojom nastavljamo dijalog jer je naša susjedna država. S Borutom Pahorom još nisam ali ćemo na marginama ovog skupa svakako razgovarati- rekla je na kraju plenarne sesije konferencije SEECP- inicijative Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi hrvatska predsjednicaKolinda Grabar Kitarović i komentirajući stav Njemačke o tome rekla:

-Prije svega, Hrvatska je suverena država i sama odlučuje o svojoj budućnosti. Zbog kompromitiranosti postupka, za nas ne postoje nalazi Arbitraže, ali upozoravam sve na pozornije iščitavan je njemačke izjave u Brdu kod Kranja: upozorava se na poštivanje međunarodnih sudova, ali i da treba zadržati integritet međunarodnog prava. Upravo je integritet slovenskog suca narušen načela arbitraže što je narušilo povjerenje država i rješavanje problema na temelju dobre volje. No, njemački je predsjednik Steinmeier vrlo jasno rekao da je to bilateralno pitan je dvaju država- rekla je naša predsjednica i najavila kako će, vjerojatno, o tome razgovarati i s predsjednikom SAD Trumpom.
Predsjednica je ustvrdila kako bi prihvaćanje arbitraže imalo posljedice na međugranične sporove koje imamo u regiji, ali Hrvatska ima dobru volju riješiti ovaj problem sa Slovenijom kojoj i dalje predlažemo izlazak pred Međunarodni sud pravde u Den Haasgu i Sud prava mora u Hamburgu. Dijalog nastavljamo ali se ne zavaravam da predstojećih nekoliko mjeseci neće biti komplicirano, iako vjeruje u razum i obostranu dobru volju. A mišljenje Europske komisije, kojeg je za utorak u Strasbourgu najavio Jean Clod Juncker je samo mišljenje, Hrvatska ostaje potpuno pri svom stavu kojeg je jednoglasno potvrdio Sabor.

SEECP čine zemlje regije Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska, a formalni završetak konferencije bit će svečanom večerom na kojoj se očekuje i nazočnost hrvatskog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji će dan kasnije, u subotu 1. Srpnja ujutro otvoriti tradicionalnu, već 12. po redu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum. Plenarnom sesijom konferencije SEECP- inicijative na kojoj su sudjelovali predsjednici država- članica, Hrvatska je završila jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji, a recimo i to da je naša predsjednica, obraćajući se predsjednicima država sudionica rekla i ovo:

-Europska unija treba nastaviti politiku daljnjeg proširivanja a Vlada Republike Hrvatske je do kraja predana tom projektu. Ali, mi ne želimo Europu s više brzina- poručila je otvarajući poslijepodnevni, završni dio konferencije SEECP-a, odnosno država članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi kao jedinog oblika političkog djelovanja koji je u regiji nastao na poticaj same jugoistočne Europe, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država u svrhu promicanja te suradnje i razvoja.

ODNOSI SA ISTOČNIM SUSJEDOM: Srbija obnavlja rodnu kuću bana Jelačića

-S Aleksandrom Vučićem sam razgovarala o unapređenju bilateralnih odnosa naših zemalja temeljem Subotičke deklaracije. Vučić je najavio kako će Srbija obnoviti rodni dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu s iznosom većim od pola milijuna eura. Dogovorili smo se i da se logorašima omogući odlazak u Stajićevo da mirno i dostojanstveno polože vijence te prisjete teških trenutaka u razdoblju koje je iza nas i koje moramo zatvoriti- izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarević.      

19. travanj 2024 00:55