StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAVRŠNI SASTANAK MINISTARA ZEMALJA SEECAP-a

Pejčinović Burić: "Hrvatska nastavlja pomagati zemljama koje se bore s procesom tranzicije na putu da postanu članice EU"! U Dubrovniku i Dačić

30. lipnja 2017. - 14:30

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović Burić otvorila je završni sastanak ministara vanjskih poslova država zemalja sudionica SEECP, odnosno Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi.

SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska. Ovim sastankom završava jednogodišnje hrvatsko predsjedanje SEECP-om kojem je osnovni moto odnosno nit vodilja bilo pet osnovnih elemenata: solidarnost, povezanost, podrška zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima EU, energetska sinergija i jačanje političkog dijaloga (kroz parlamentarnu suradnju). Prioriteti predsjedanja bili su znanost i obrazovanje (SEECEL), energetika (plutajući LNG terminal Krk, Jadransko- jonski plinovod) i rješavanje civilnih kriznih situacija (migracije, terorizam, radikalizacija, nasilni ekstremizam i druge krizne situacije).

Otvarajući završnu sesiju SEECP, ministrica Pejčinović Burić je naglasila: "Već 21 godinu SEECP pridonosi regionalnoj stabilnosti i razvoju. Njegov pristup uspješno pomiruje pojedinačne ciljeve sa zajedničkim interesima. Naša zemlja oduvijek posebno podupire sve aktivnosti koje vode bližoj suradnji i prosperitetu, a koje se njeguju unutar SEECP-a. Pred nama je izazov u kojem trebamo pomiriti ograničene resurse s očekivanjima ka ekonomskom napretku, bržem razvoju infrastrukture, vladavine zakona i sigurnosti. Sve to od nas će iziskivati da s malim resursima učinimo više. Pozivamo na ulaganje dodatnog napora da se u ključnim područjima energetike, prometa i povezanosti razvije odgovarajuća infrastruktura. To će biti uspješni mehanizam kojim ćemo ukloniti zapreke i omogućiti slobodni protok dobara, usluga, kapitala i ljudi. Uočljivost SEECP- a mora biti snažnija unutar institucija EU. Stabilna i uspješna jugoistočna Europa naš je zajednički cilj. Proširenje EU mora biti prioritet SEECP i  same EU. Hrvatska to razumije i nastavlja pomagati zemljama koje se bore s procesom tranzicije na putu da postanu članice EU. Upravo je ovaj sastanak u Dubrovniku prilika za razmjenu razmišljanja i perspektive o razvoju jugoistočne Europe i da razmislimo kako svladati izazove koji su pred nama, a koji mogu destabilizirati naše područje. Zajednička izjava iz Zagreba jasno dokazuje našu spremnost za borbu protiv ekstremizma i terorizma i neregularnih migracija. Poduzimajući konkretne korake sami postajemo rješenje problema".

Inače, poslijepodne će se održati i završni sastanak šefova država i vlada država sudionica SEECP-a kojim će predsjedati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Time će i formalno biti okončano hrvatsko predsjedanje SEECP-om kojem je, podsjetimo još jednom, temeljni moto bio Povezanost. Komunikacija. Suradnja (Connection. Communication. Cooperation.).

20. travanj 2024 04:11