StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOVIJESNA ODLUKA HRVATSKOG SABORA

Gradonačelnik Mato Franković čestitao Dan državnosti Republike Hrvatske

Piše PSD.
25. lipnja 2017. - 10:33

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku povodom Dana državnosti. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

'Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

Povijesnom odlukom Hrvatskog Sabora donesenom 25. lipnja 1991. godine o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske ostvarena je stoljetna težnja hrvatskog naroda o neovisnoj i slobodnoj hrvatskoj državi.

Tim državotvornim odlukama otvoren je i put prema stvaranju suvremene i demokratske Hrvatske, danas ravnopravne članice šire europske obitelji.

Međutim, put od proglašenja samostalnosti do slobode prešli smo uz brojne ljudske žrtve i materijalna razaranja. Svim hrvatskim braniteljima koji su za našu današnju slobodu, koju uživamo kao temeljno pravo, na Oltar Domovine položili svoje živote dugujemo vječnu zahvalnost i neizmjerno poštovanje. Dubrovnik je u Domovinskom ratu pokazao srce i prkos braneći se od višestruko moćnijeg agresora. Stoga upravo posebnu zahvalnost trebamo iskazati dubrovačkim braniteljima koji su Grad obranili pod moćnim barjakom Libertasa kao vječnog simbola slobode.

Njihova žrtva mora nam biti obveza i zalog da danas, više od četvrt stoljeća poslije, ostajemo baštiniti našu povijest i ponosnu tradiciju, ali i predano raditi na stvaranju uvjeta za bolje i pravednije društvo, bolji život naše djece te odgovorno upravljati Gradom na dobrobit svih naših građana.

Dragi sugrađani, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno čestitam Vam Dan državnosti Republike Hrvatske!'

Gradonačelnik

Mato Franković

19. travanj 2024 15:44