StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSURADNJA I SIGURNOST U JUGOISTOČNOJ EUROPI

Bliži se Dubrovnik Forum, a ove godine stiže i Vučić?

Piše SR
24. lipnja 2017. - 16:29

Bliži se dvanaesta po redu tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum. Ovogodišnji Forum, pod nazivom „Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi“, održat će se u subotu, 1. srpnja, a dolazak je najavio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Tako barem prenose mediji nakon njegova sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović koja je boravila u u Beogradu povodom Vučićeve inauguracije. Oboje su uvjereni da nam predstoji razdoblje pozitivnih bilateralnih odnosa Hrvatske i Srbije, pa su već najavili nastavak razgovora idućeg tjedna u Dubrovniku. Vučić nije bio na prošlogodišnjem Forumu, tada u funkciji premijera, a pitanje njegova (ne)dolaska 2016. u Dubrovnik bilo je popraćeno obostranim izjavama napunjenima negativnim nabojem.

Kao i prethodnih godina, i ove će godine Dubrovnik Forum biti posvećen najaktualnijim temama, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH. Težište rasprave ovogodišnjeg Dubrovnik Foruma je na Jadransko-mediteranskom području koje je zemljopisno dodirna točka, a ujedno i raskrižje Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Europe. Fokus će biti na rješavanju zajedničkih izazova sigurnosti i stabilnosti na Sredozemlju i u susjednim područjima putem jačanja suradnje i poticanja dijaloga a ujedno će se razmotriti i mogućnosti konkretnijeg djelovanja.

Dubrovnik Forum usmjerit će se i na mogućnosti razvijanja dodatnih prilika za poslovanjem na istočnom Sredozemlju te na interkulturalni dijalog s naglaskom na mobilnost i edukaciju mladeži.

24. travanj 2024 23:12