StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJESU LI IZLOŽENI KONTAMINANTIMA?

Istražuju se prehrambene navike dojenčadi i male djece u Hrvatskoj

Piše dv
20. lipnja 2017. - 12:15

Hrvatska agencija za hranu započela je prvo nacionalno istraživanje prehrambenih navika dojenčadi i male djece u Republici Hrvatskoj.

Istraživanjem će biti obuhvaćen reprezentativni uzorak dojenčadi od tri do 11 mjeseci, male djece uzrasta od jedne do tri, te djece od tri do devet godina, kao i podgrupa isključivo dojene djece. Iz HAH-a napominju kako je ovo istraživanje izloženosti djece mogućim kontaminantima porijeklom iz hrane, posebno važno s javno-zdravstvenog aspekta.

„Podaci dobiveni ovim istraživanjem, osim za procjenu izloženosti, moći će se višestruko upotrijebiti, jer su od izuzetnog interesa nutricionista, liječnika, prehrambene industrije, subjekata u poslovanju s hranom, oglašivača te svakog potrošača koji vodi brigu o svojoj prehrani,“ izjava je voditeljice projekta, dr.sc. Darja Sokolić iz Hrvatske agencije za hranu.

Projekt će se provoditi 54 mjeseca uz financiranje EFSA-e u iznosu od 1,1 milijun kuna.

U ovaj tip istraživanja uključeni su i ispitanici s alergijom ili intolerancijom na pojedine vrste hrane. Osim podataka o količini konzumirane hrane, prikupljaju se i socio-demografski podaci, podaci o tjelesnoj aktivnosti, životnim navikama i sl.

19. travanj 2024 20:54