StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMEĐUNARODNA SURADNJA GRADA DUBROVNIKA

Svečanost u znaku Držića i Boškovića

19. lipnja 2017. - 18:05

Povodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Italije te Dana državnosti Republike Hrvatske, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Milanu u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Gradom Milanom sutra će, u utorak 20. lipnja u Milanu upriličiti bogati kulturno- umjetnički program koji je u cijelosti posvećen gradu Dubrovniku. Tim povodom u ime Grada Dubrovnika u službenom posjetu Milanu boravi zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, dok u ime Doma Marina Držića u programu sudjeluje i ravnatelj ove ustanove Nikša Matić.

Dodatni povod svečanosti su i dvije značajne obljetnice koje upravo obilježavamo: 230. godišnjica smrti Ruđera Josipa Boškovića kao i 450. obljetnice smrti Marina Držića, hrvatskih velikana rođenih Dubrovčana koji su značajan dio svoga rada ostvarili u Italiji u kojoj su, obojica, nakon smrti i sahranjeni; Bošković u Milanu, a Držić u Veneciji. 

Svečani program započinje sutra ujutro svečanim otkrivanjem spomen- ploče Ruđeru Boškoviću ispred crkve Santa Maria Podone, u centru Milana. Slijedi posjet predstavnika hrvatskih institucija i predstavnika Grada Dubrovnika parku Indro Montanelli gdje će se položiti vijenac na spomenik Ruđeru Boškoviću, inače djelo slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

Središnji dio svečanosti priredit će se u milanskoj palači Seicento, a predstavit će našu državu i Grad u punom književnom, glazbenom, dramskom i likovnom izričaju. U glazbenom dijelu programa nastupit će gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra, dok će se u dramskom dijelu izvesti prizor iz Držićeve komedije „Skup“ a najavljen je i scenski nastup učenika Gimnazije Dubrovnik. U sklopu programa otvorit će se i izložba akademskog slikara Tonka Smokvine, a bit će upriličeno i predstavljanje talijanske verzije knjige „Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke republike“ autora Stjepana Špoljarića.

Suradnja između Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, u kojoj se i  danas čuvaju tri vrijedna izdanja Držićevih djela, ogleda se upravo u posudbi tih djela i njihovom izlaganju u Dubrovniku.

Program će završiti turističkom i enograstronomskom prezentacijom Grada Dubrovnika – Grad za sva godišnja doba – u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika. 
 

17. travanj 2024 04:45