StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREDSJEDNICA GRABAR KITAROVIĆ U DUBROVNIKU OTVORILA 10. ISABS – NAJZNAČAJNIJI ZNANSTVENI SKUP IZ PODRUČJA BIOMEDICINE OVE GODINE

Svjetski znanstvenici i nobelovci u Dubrovniku o medicini 22. stoljeća

19. lipnja 2017. - 16:43

U Dubrovniku je u ponedjeljak započela jedna od najznačajnijih svjetskih znanstvenih konferencija iz područja biomedicine ove godine, posvećena personaliziranoj i regenerativnoj medicini, staničnim i genskim terapijama, farmakogenomiki, te forenzičkoj genetici. Riječ je o 10. ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine, Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (International Society for Applied Biological Sciences ISABS), čiji je predsjednik dr. Dragan Primorac, a koji je u ponedjeljak otvorila Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.
Poseban naglasak Skupa je na najnovijim tehnikama i postupcima forenzičnih znanosti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma te personaliziranoj medicini. Predavači su trenutno najcitiraniji svjetski znanstvenici iz ovih područja, a među više od 500 sudionika sudjelovat će i dobitnici Nobelove nagrade prof.dr. Herald zun Hausen (University of Heildeberg), prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry).
Profesor Primorac istaknuo je kako ovaj kongres pozicionira Hrvatsku kao globalnu velesilu jer su tu prisutne kao partneri vodeća američka klinika Mayo Clinic, vodeća svjetska institucija forenzike Američka akademija za forenzičke znanosti te sva hrvatska i niz svejtskih sveučilišta.

- Na poseban način šaljemo poruku kuda ide medicina 22. stoljeća pogotovo oko specifičnog liječenja poremećaja u nizu genoma, onoga što zovemo personalizirana medicina – terapija skrojena prema genomu svakoga pojedinca. To znači pravu terapiju, u pravo vrijeme za pravoga pacijenta. To znači optimalna terapija karcionoma, rana predikcija nastavka bolesti, genska i stanična terapija, medicina o kojoj ćemo čuti za desetak godina i mi smo danas pokazali da Hrvatska može biti u samom svjetskom vrhu – ističe Promorac.
- Ova je konferencija iskorak u 22. stoljeće, o medicini budućnosti, kakvu danas još ne poznajemo a koja će svakako omogućiti nama u Hrvatskoj zatvaranja nekih pitanja iz prošlosti, ali isto tako koja će postaviti temelje za puno zdravije društvo budućnosti. Mi imamo vrhunske znanstvenike koji su prepoznati u svijetu. Prof. Promorac i drugi naši znanstvenici profiliraju Hrvatsku kao državu i društvo znanja kakvi želimo biti. To je naravno povezano i s našim obrazovnim reformama, ali i činjenicom da kao država moramo puno više ulagati i financijski i u svakom pogledu u inovacije i razvoj jer vidimo da potencijala ima. Imamo sjajne učenike koji postižu sjajne rezultate na međunarodnim natjecanjima imamo izvrsne profesore i nastavnike ali nažalost na općim, PISA testovima naši srednjoškolci pokazuju loše rezultate što znači da je sustav jako neujednačen. I zbog toga se i osobno toliko zalažem za cjelovitu reformu školstva, ali i za puno veća ulaganja u znanost istraživanja inovacije i mislim da Hrvatska može biti među vodećim državama svijeta u tom pogledu – naglasila je predsjednica Grabar Kitarović.

Pokrovitelj je Skupa Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a na otvorenju je uz predsjednicu Grabar-Kitarović, sudjelovalo i nekoliko ministara hrvatske Vlade, predsjednik Vrhovnoga suda, predstavnici svih hrvatskih sveučilišta te brojni znanstvenici i studenti.
 

25. travanj 2024 10:34