StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPA TI BUDI PAMETAN

U Zračnoj luci 'Franjo Tuđman' tvrde da su bili otvoreni cijelu noć i da je zrakoplov mogao sletjeti u Zagreb

Piše d.v.
19. lipnja 2017. - 15:42

Iz Zračne luke Franjo Tuđman danas su se konačno očitovali o događaju od petka navečer kada je zrakoplov Croatia Airlinesa na letu iz Zagreba za Dubrovnik zbog bure preusmjeren u Rim.

Evo što su u priopćenju za javnost napisali u zagrebačkoj Zračnoj luci:

-Zračna luka Franjo Tuđman za sav je redovan promet otvorena svaki dan u tjednu od 0 do 24 sata te se u potpunosti poštuju odredbe Naredbe o vremenu otvorenosti aerodroma i Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Franjo Tuđman. U tom smislu Zračna luka Franjo Tuđman bila je otvorena i u noći sa 16. na 17. lipnja 2017. godine te je bila u mogućnosti prihvatiti zrakoplov Croatia Airlinesa OU664, što pokazuju svi izvještaji i izjave koje smo prikupili vezano uz ovu situaciju. Zračna luka Franjo Tuđman nije zaprimila nikakav službeni zahtjev od strane operativnog centra Croatia Airlinesa za prihvat spomenutog zrakoplova. Croatia Airlines preusmjeren u rim Što bi se dogodilo da je zrakoplov morao hitno sletjeti u Zagrebu?! U 00:15 sati 17. lipnja dežurni je rukovoditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman zaprimio poziv operatera u operativnom centru Croatia Airlinesa u kojem mu je postavljen upit o tome bi li bilo moguće da se zbog lošeg vremena u Dubrovniku zrakoplov Croatia Airlinesa vrati u Zagreb. Na to je dežurni rukovoditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman odgovorio kako je potreban broj osoblja za prihvat zrakoplova u Zračnoj luci Franjo Tuđman prisutan i da se zrakoplov može vratiti. Također, u tom je razgovoru operater Croatia Airlinesa pitao i može li se zrakoplov vratiti u Zagreb i samo s posadom oko 2 sata ujutro. I na to je pitanje dežurni rukovoditelj Zračne luke Franjo Tuđman odgovorio potvrdno te je zamolio operatera Croatia Airlinesa da mu se ponovno javi nakon što donesu odluku, a operater Croatia Airlinesa odgovorio je da će ga nazvati ako to bude potrebno, ali da će najvjerojatnije zrakoplov Croatia Airlinesa biti preusmjeren na Rim. Nakon toga nikakav ponovni poziv ili službeni zahtjev Zračnoj luci Franjo Tuđman nije bio upućen navedeno je u priopćenju.

Tako tvrde u zagrebačkoj Zračnoj luci, a evo kako je o istom događaju izvijestila Croatia Arilines:

-Zbog iznenadne bure, odnosno jačine vjetra koji je u petak navečer na dubrovačkom području prelazio maksimalne dopuštene kriterije Croatia Airlinesa za sigurno slijetanje, zrakoplov Croatia Airlinesa na letu OU664 Zagreb – Dubrovnik nije mogao sletjeti u dubrovačku zračnu luku. Zbog toga je odlučeno da se zrakoplov na letu OU664 preusmjeri natrag u Međunarodnu zračnu luku (MZL) Zagreb, no MZL Zagreb obavijestila je kompaniju da prihvat zrakoplova Airbus 320 i 124 putnika u to doba (oko ponoći) više nije moguće obaviti. S obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj više nije bila otvorena ni jedna zračna luka, zrakoplov je preusmjeren u Rim, gdje je svim putnicima osiguran hotelski smještaj i to o trošku Croatia Airlinesa- naveli su u hrvatskoj zrakoplovnoj kompaniji.

26. travanj 2024 14:28