StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKGLB SRĐ JE GRAD O PRIJEDLOGU ZAKONA O KONCESIJAMA

"Ovim se zakonom legalizira i olakšava već postojeća praksa uzurpacije našeg najvrjednijeg resursa – obale"

Piše DV
13. lipnja 2017. - 15:09

"Dužnost nam je upozoriti najširu javnost na još jedan u nizu zakonskih prijedloga kojim vlastodršci pokušavaju javno dobro pretvoriti u privatno vlasništvo. Dužnost nam je i pozvati vas da se tome oduprete", stoji u priopćenju za javnost Kandidacijske liste grupe birača Srđ je Grad koja reagira na prijedlog Zakona o koncesijama.

Konačni prijedlog zakona o koncesijama kojim se, između ostaloga, uređuje i način davanja koncesija ‘za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra’, poslan je u žurnu proceduru Hrvatskog sabora pod krinkom usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s aktima Europske unije, a iza tog prozirnog opravdanja, navode srđevci, "krije se namjera vlasti da isključi javnost iz potencijalne rasprave, odnosno da u korijenu suzbije mogućnosti organiziranog otpora zakonu kojim se legalizira privatizacija pomorskog dobra".

"Da ne bi bilo zabune, i do sada su vladajuće stranke pomorskim dobrom ‘upravljale’ netransparentno, ciljano kaotično i nejasno kako bi omogućile špekulantima iz vlastitih redova i raznim eksploatatorima lov u mutnom, sve to uz cijenu nanošenja nepovratne štete okolišu i interesima lokalnog stanovništva. Prisjetimo se samo recentnih događaja u Novalji na Pagu i u Bolu na Braču, kada su plaže kao tamošnji najvrjedniji prirodni resursi netransparentno i klijentelistički oteti iz ruku lokalne zajednice i dodijeljeni firmama bliskima HDZ-u.

Koji je onda cilj Konačnog prijedloga zakona o koncesijama? Cilj je jasan - kao što je svojevremeno Zakonom o pretvorbi i privatizaciji legalizirana pljačka društvenog vlasništva, tako se ovim zakonom legalizira i olakšava već postojeća praksa uzurpacije našeg najvrjednijeg resursa – obale. Stoga ne začuđuje da Konačni prijedloga zakona o koncesijama ne uključuje sudjelovanje zainteresirane javnosti ni u jednoj fazi postupka dodjele koncesije. Primjerice, niti predstavnici lokalnih vlasti niti oni građana ne sudjeluju u stručnim vijećima za dodjelu koncesija koja odlučuju i o opravdanosti same koncesije i o odabiru koncesionara", navode u priopćenju KLGB Srđ je Grad, pa se pridružuju zahtjevima otočnih i priobalnih inicijativa i građana okupljenih u Pokret otoka da se pomorsko dobro izuzima iz Zakona o koncesijama, da se prijedlog zakona vrati u normalnu proceduru i da se provede široka javna rasprava na ovu temu. 

Glavni kriterij, tumače srđevci, za odabir koncesionara je cijena ponude umjesto ekonomskih, društvenih i ekoloških učinaka koncesije.
 

19. travanj 2024 20:51