StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROJEKTNI PRIJEDLOG IPA

Potpisana tri ugovora prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora

Piše PSD.
1. lipnja 2017. - 17:08

Uz nazočnost župana Nikole Dobroslavića i državne tajnice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Nikoline Klaić, danas su u Palači Ranjina potpisana tri ugovora u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga na programu Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Uz ravnateljicu Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i čelnicu Upravljačkog tijela gđu Stellu Arneri, ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 500.643,57 eura za projekt Q-Access-HC potpisao je ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški Srećko Matić; ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 1.628.447,00 eura za projekt IRENE potpisala je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Sanja Peričić i ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 866.867,28 eura za projekt BACAR potpisao je gradonačelnik općine Kotor Vladimir Joić.

Cilj projekta Q-Access-HC - Quality and Accessibility Improvement of Health Care in Cross-Border Area of Adriatic Hinterland je poboljšati kvalitetu i pristup zdravstvenoj zaštiti u prekograničnom području jadranskog zaleđa, s naglaskom na ranjive skupine, povećanjem upravljačkih kapaciteta zdravstvenih centara u Ljubuškom i Metkoviću, osnivanjem i osposobljavanjem mobilnih palijativnih timova (MPT) za svaki od zdravstvenih centara te rekonstruirati interijer i parkiralište Doma zdravlja Ljubuški. Predviđeno trajanje projekta je 20 mjeseci.

Projekt IRENE - Interregional Renewable & ENEergy efficiency network trajati će 30 mjeseci pod vodstvom vodećeg partnera Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Cilj projekta je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sustava upravljanja energijom, te poticati energetsku učinkovitosti i korištenje sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. Dodanu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke mrežne baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa, kao i ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sustava i 1 solarnog sustava na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinju, Vinjeracu, Gajinama, Galovcu, Privlaki, i Jablanici. Uz vodećeg partnera, ostali partneri na projektu su Zadarska županija, Eko Centar DELFIN iz Crne Gore, Općina Tivat, Asocijacija za ekonomski razvoj iz Bosne i Hercegovine i grad Mostar.

Projekt BACAR - Better Access to Growth: Clusters and Competitiveness – Networking on Adriatic Region trajati će 27 mjeseci pod vodstvom vodećeg partnera Općine Kotor (ME) uz sudjelovanje partnera: Privredna komora Crne Gore iz Crne Gore, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije iz Republike Hrvatske te Ministarstvo gospodarstva/privrede Hercegovačko neretvanske županije/kantona i PKRS-Područna privredna komora Trebinje iz Bosne i Hercegovine. Ovim projektom želi se ojačati kompetencije poduzetnika, povećati motivaciju za uspostavljanje nacionalnih klastera u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori (kreativne industrije, turizma i ruralnog razvoja). Također se projektom nastoji potaknuti prekogranično umrežavanje, jačanje poduzetničkih kapaciteta u suradnji sa institucijama za podršku poduzetništvu i jačanje inovacija i transfera novih tehnologija, prodor na nova tržišta i internacionalizaciju klastera kroz zajedničku promociju.

20. travanj 2024 08:52