StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE UOČLJIVIJE POSLJEDICE AFERE AGROKOR

Analitičari: moguća niža procjena rasta BDP-a

31. svibnja 2017. - 17:13

Nakon što je Državni zavod za statistiku danas objavio procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a nakon prvih naznaka negativnog utjecaja krize u Agrokoru, ekonomski analitičari očekuju nižu procjenu rasta hrvatskog BDP-a za 2017. godinu.

U anketi agencije HINA analitičari su naglasili da je to rast BDP-a već deseto tromjesečje za redom, ali je manji od očekivanja. Posebno se to odnosui na četvrti kvartal prošle godine kada je gospodarstvo ojačalo za 3,4 posto. Analitičari ističu: potrošnja je ipak u skladu s očekivanjem a upravo su rast zaposlenosti i potrošnja kućanstava najviše doprinjeli rastu BDP-a u prvom kvartalu koji je počeo poreznim rasterećenja početkom godine. Na BDP je utjecao i ubrzani rast investicija, a smatra se da bi utvrđeni porast bio i veći da ove godine nije bio nešto kasniji termin Uskrsa, što je utjecalo na relativno skromni rast izvoza usluga.

Državni zavod za statistiku ističe da je najveći pozitivni doprinos BDP-u ostvaren rastom izvoza roba od 3,4 posto ali ukazuju da je već u ovom, drugom ovogodišnjem kvartalu, uočljiv utjecaj afere Agrokor, što analitičari još nisu očekivali. na utjecaj “afere Agrokor” ukazuje i usporavanje rasta potrošnje kućanstava te pad industrijske proizvodnje u travnju za 0,6 posto. Uz sve to, analitičari ukazuju i na mogući negativni utjecaj nestabilne političke scene, dok se u međunarodnom okružju ne vide značajniji rizici.

-Najveća opasnost ostaje mogući rast kamatnih stopa- izjavio je za medije ekonomski analitičar Zdeslav Šantić dok analitičari Raiffeisenbank Austria ističu da ekonomski indeksi ukazuju na usporavanje gospodarskih aktivnosti pod utjecajem Agrokora.
RBA ne isključuje moguću reviziju rasta BDP-a gospodarstva u kojem su razvidni restrukturiranje Agrokora i prilagodba tržišta na nove okolnosti:

-U slučaju nastavka rasta osobne potrošnje moguće je da bi dio potražnje mogao biti namiren pojačanim uvozom. No, upitno je hoće li i koliko turistička sezona neutralizirati negativne utjecaje afere Agrokor- zaključak je analitičara RBA koji su, prije izbijanja afere, za ovu godinu očekivali rast od 3,3 posto.

18. travanj 2024 22:38