StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetISTRAŽIVANJE

U Dubrovniku se ne štedi, ali zato gradonačenik Đurđevca ne troši ni kune na službena putovanja

Piše SR
24. svibnja 2017. - 13:10

Analizirajući protekli mandat gradskih vlasti u Republici Hrvatskoj, portal gradonačelnik.hr bavio se najštedljivijim upravama. Istražili su troškove službenih putovanja i reprezentacije u razdoblju 2013.-2015. (Ministarstvo financija još nije objavilo podatke za 2016.). Dubrovnik, ali ni drugi gradovi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne mogu se pohvaliti posebnom štedljivošću. Oni se ne nalaze na popisu 10 najštedljivijih gradskih uprava u državi ni u jednoj kategoriji.
 
Gradonačelnik Đurđevca, Željko Lacković, proslavio se objavom da je u čitavoj 2014. godini Grad Đurđevac za službena putovanja potrošio – 323 kune, a u 2015. godini ti su se troškovi povećali 3.846 kuna. Međutim, kada se gledaju prosječna godišnja izdvajanja, Đurđevac i dalje ostaje najštedljiviji hrvatski grad kada su putovanja u pitanju. Lacković je svoju dužnost obavljao volonterski, jer plaću i prima u svom odvjetničkom uredu, iz svog džepa pokriva i troškove putovanja, a 323 kune potrošio je netko od njegovih zamjenika. No, štedljivost mu nije pomogla na ovim izborima 21. svibnja, jer je izgubio vlast.
 
Najštedljivija, kada su u pitanju troškovi reprezentacije, pokazala se gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, s izdvajanjem od prosječno 2,56 kuna po stanovniku, odnosno prosječno 0,07 posto proračuna. Portal gradonačelnik.hr za ilustraciju navodi kako je samo deset najštedljivijih gradova za reprezentaciju izdvajalo manje od 5 kuna godišnje po stanovniku, a dvadesetak ih je ove troškove nabilo i preko 50, pa čak do 80 kuna po stanovniku godišnje. Dosadašnja sisačka gradonačelnica ide u drugi krug izbora, ali je osvojila najviše glasova birača u svom gradu.
 
U top deset najštedljivijih, kada je reprezentacija u pitanju, su još Zlatar, Zagreb, Imotski, Donji Miholjac, Kaštela, Oroslavlje, Bjelovar, Ivanec i Samobor, ujedno četvrti najštedljiviji grad kada se gleda udio prosječnog izdvajanja za reprezentaciju iz proračuna. Gledajući per capita kriterij, tu su još i Pazin, Pula, Zadar, Varaždin, Split i Osijek.

26. travanj 2024 16:14