StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAKCIJA EUROPSKOG PARLAMENTA

Protiv bacanja hrane

21. svibnja 2017. - 11:55

Europski parlament ppokrenuo je ove godine ambiciozno osmišljenu akciju protiv nepotrebnog bacanja hrane. Naime, procjenjuje se kako svake godine u otpadu završi čak trećina ukupno proizvedenih količina hrane. Prema procjenama statističkih službi Europarlamenta, to je nevjerojatna količina od čak 1,3 milijarde tona hrane!

Hrana se gubi ili baca tijekom cijelog nabavnog lanca od polja, voćnjaka i farmi sve do stola potrošača u kućanstvima, gdje se zapravo i baca najviše hrane, prema procjenama čak 53 posto od ukupnih količina. Usporedni podaci za Hrvatsku nisu poznati ali je činjenica da se u odnosu na svakog stanovnika, najviše hrane u Europi baci u Nizozemskoj, Belgiji, Cipru i Estoniji.

Prema organizaciji Eurobarometar, koja je specijalizirana služba Europskog parlamenta, potrošači se upozoravaju na činjenicu kako oznaka "najbolje upotrijebiti do" na prehrambenim proizvodima ne znači kako hrana nakon navedenog roka nije jestiva nego da je, moguće, izgubila na kvaliteti ili dijelu hranjivig vrijednosti. Tek oznaka roka uporabe ukazuje datgum nakon kojeg hrana više nije sigurna za upotrebu.

20. travanj 2024 01:28