Vijesti Hrvatska i svijet

SNJEŽANA HOLOVKA: Zašto HDZ-u žene nisu bitne?

Snježana Holovka, predsjednica Ženske inicijative HNS-a DNŽ i kandidatkinja za županicu je poslala priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

'Gospodo iz HDZ-a, zašto se sramite žena u vlastitim redovima? Zar stvarno smatrate da je bavljenje politikom muški posao pa morate svoje liste ispuniti gotovo u cijelosti muškarcima, a u slučaju Općine Ston i potpuno?
Konkretno brojkama rečeno – gledajući županijsku listu HDZ-a vidljivo je da je na listi od 41 mjesta tek 12 žena, dakle manje od jedne trećine i daleko ispod zakonom određenih 40 posto. U Konavlima na listi su tek 2 žene od 15 mjesta, u Župi dubrovačkoj 4, u Dubrovniku 6 od 25 mogućih mjesta, dok u Stonu niti jedna nije dospjela na listu od 11 mjesta! Dakle, od čak 107 mjesta na ovim listama žene iz HDZ-a su dospjele na 24 mjesta što čini tek 22 posto.
Zaista porazno, zar ne? Ali diskriminacija u redovima HDZ-a je još i gora od pukih brojki jer vidimo da i kad dospiju na listu žene su HDZ-u tek tu da popune broj, većinom osuđene da s neprolaznih pozicija promatraju izborni proces, a potom i događanja u vijećima, daleko od pozicija s kojih bi mogle utjecati na kreiranje politika i sudjelovati u odlučivanju. Iznimke koje se tu i tamo pojave, nažalost, samo su potvrde pravila da žene su u toj stranci tek ukras. Ostaje pitanje čemu im uopće služi zajednica žena, Katarina Zrinska?

Za stranku koja se diči da je najveća u Hrvatskoj i da ima najveći broj članova u svojim redovima ne bi trebao biti problem pronaći barem 40 posto sposobnih i kvalificiranih žena koje su svojim radom, trudom, znanjem i sposobnostima zaslužile biti pozicionirane na sam vrh lista. Ali to nije tako.

Da se može i drugačije pokazuje upravo primjer HNS-a koji, za usporedbu, na listama u istim gradovima i općinama i županiji ima 49 žena od 107 mjesta, dakle gotovo 50%, a na listi za Grad Dubrovnik žene čine većinu i drže čak 14 mjesta od njih 25.
Za razliku od toga, biti žena u HDZ-u mora biti iznimno nezahvalno – gledati kako njene kolege napreduju u stranci i dospijevaju na visoke pozicije na kandidacijskim listama, a zauzvrat svoje mjesto čekati s dna istih, znajući da će samo zbog svog spola sve njene sposobnosti i prednosti bili zanemarene.
Na našim listama zato ne postoji diskriminacija u nijednoj formi, a ženu se gleda isključivo kroz njen trud, sposobnosti, želju i zalaganje. Uostalom, u prošlom sazivu dubrovačkog gradskog vijeća od tri člana HNS-a žene su činile većinu, a danas imamo svoju kandidatkinju za načelnicu, kandidatkinje za zamjenice gradonačelnika, ali i županicu. Žene u HNS-u su ravnopravan partner svojim kolegama i zajedno s njima sudjeluju u stvaranju bolje Hrvatske za sve građane bez obzira na spol, dob ili bilo koje drugo obilježje. I na to smo svi ponosni.'

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Vozio vepra na prtljažniku

Vozio vepra na prtljažniku
Na benzinskoj stanici u Neumu neobičan prizor - pravi pravcati vepar na prtljažniku starog mercedesa. Očito da z...
Vozio vepra na prtljažniku

Najnovije

ITALIJA Prvaci bez greške

ITALIJA Prvaci bez greške
Umana Reyer Venezia je na vrhu talijanskog prvenstva sa sve četiri pobjede, a posljednji uspjeh je ostvarila kod...
ITALIJA Prvaci bez greške

MAĐARSKA Andrić i ekipa na vrhu

MAĐARSKA Andrić i ekipa na vrhu
Szolnoki Olaj je pred 1600 navijača u svojoj dvorani savladao Atomerőmű SE s 91:86 u utakmici u kojoj su tri igr...
MAĐARSKA Andrić i ekipa na vrhu