StoryEditorOCM
Crna kronikaNOVI DETALJI O HAVARIJI U KOLOČEPSKOM KANALU

Gumenjak nije imao navigacijska svjetla

26. travnja 2017. - 12:12

-Još uvijek tragamo za osobama nestalim sinoć u havariji koja se dogodila u 21,20 sati u Koločepskom kanalu do koje je došlo nakon što je brod Danče upućen u hitni medicinski prijevoz na otok Mljet. Negdje ispred uvale Vrbova, 4 kabela od kraja, došlo je do sudara s gumenom brodicom u kojoj je bilo 9 osoba. Uzrok havarije još nije utvrđen, ali se zna da je brod Danče plovio sredinom kanala, a voditelj se uputio gumenjakom koji nije bio označen navigacijskim svjetlima. Bilo je i malo šiloka, a gumenjak se na radarskoj slici nije vidio. Dvije su poginule osobe pronađene, a još se utvrđuju identiteti svih putnika na gumenjaku. U potragu su uključena sva raspoloživa plovila Pomorske policije a bio je to brod linijske plovidbe „Hanibal Lucić“ koji je jutros povučen da bi obavio redovitu jutarnju prugu s otoka prema Gružu. Tijekom jutra ćemo pojačati traganje a sve otežava i stanje mora tri, a snaga vjetra je 35-40 čvorova.

Rekao je to za medije dubrovački lučki kapetan Mato Kekez dodajući da Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) sa nadležnom Lučkom kapetanijom Dubrovnik i pripadajućim lučkim ispostavama te Pomorskom policijom Dubrovnik koordinira spasilačko - potražnu akciju.

Prema obavijesti Ministarstva pomorstva RH, na poziciji nesreće iz mora su spašene dvije osobe sa manjim tjelesnim ozljedama dok su dvije pronađene osobe nažalost mrtve. U potražnu akciju za nestalima uključena su tri plovila Lučke kapetanije Dubrovnik sa liječničkom pratnjom. Putem Obalne radio postaje „Dubrovnik- radio“ emitira se poruka pogibli kategorije „Mayday Relay“ prema svim sudionicima u pomorskom prometu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sa suradnicima, državnom tajnicom za more, Majom Markovčić Kostelac i pomoćnikom ministra ispred Uprave sigurnosti plovidbe, kap. Sinišom Orlićem danas će se u Dubrovniku sastati sa voditeljima potražnih timova.

19. travanj 2024 12:56