StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROSVJED CENTRA SIMON WIESENTHAL

Protiv smo nagrade Jakovu Sedlaru

19. travnja 2017. - 15:26

Centar Simon Wiesenthal pridružio se predstavnicima židovske i srpske manjine te antifašistima i zatražio da se redatelju Jakovu Sedlaru ne dodijeli Nagrada Grada Zagreba. Centar ga optužuje da u svome filmu revidira povijest i umanjuje zločine ustaša, što je Sedlar odbacio naglasivši da samo potiče raspravu o podacima koji su tijekom vladavine komunista bili skrivani kako bvi se pojedinci ili hrvatski narod optužili za genocid.
 
U pismu kojeg je lovac na naciste Efraim Zuroff uputio predsjedniku Gradske skupštine Zagreba Andriji Mikuliću, Centar izražava "nedvosmisleno protivljenje" najavljenoj dodjeli nagrade Sedlaru čiji zadnji film "želi iskriviti povijest Drugog svjetskog rata i holokausta":

-Zadnji film g. Sedlara 'Jasenovac-istina' sramotno želi promijeniti povijest Nezavisne Države Hrvatske i zanijekati razmjere užasnih zločina počinjenih u koncentracijskom logoru Jasenovac. Njegov pokušaj umanjivanja broja nedužnih Srba, Židova, Roma i Hrvata- antifašista koje su ubile ustaše u Jasenovcu uvreda je žrtvama i razlog za oštru kritiku, a ne bilo kakvu nagradu Grada Zagreba- ističe se u tom pismu u koijem se naglašava i to da “činjenicu što su Sedlarovi filmovi pohranjeni u Vizualnom centru Yad Vashema nikako ne treba tumačiti kao dokaz njihove vrijednosti ili prihvaćanja njihova sadržaja”.

-Otvoreno Vas pozivamo da odbacite bilo kakav prijedlog da se nagradi Sedlara, čijem je radu mjesto u kanti za smeće hrvatske povijesti i nije vrijedno odobravanja ni priznanja- poručio je Zuroff koji se tako pridružio predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine te antifašistima koji su od gradonačelnika Milana Bandića i zastupnika Gradske skupštine Zagreba zatražili da redatelju Jakovu Sedlaru odbiju dodijeliti Nagradu Grada Zagreba zbog njegova "glasnog, upornog i dubokog historijskog revizionizma".  
  
 
 
 

20. travanj 2024 13:56