StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU OZRAČJU USKRSNE RADOSTI

Dubrovačka biskupija u uzvratnom posjetu Eparhiji zahumsko- hercegovačkoj

19. travnja 2017. - 13:47

Sedamdesetak redovnica i redovnika s područja Dubrovačke biskupije, zajedno s dubrovačkim biskupom mons.Mate Uzinić na Uskrsni ponedjeljak su uzvratili posjet monasima i monahinjama Srpske Pravoslavne Crkve na širem području Trebinja. U Trebinju ih je kao domaćin susreta dočekao episkop zahumsko-hercegovački i primorski, vladika Grigorije Durić.  Bio je ovo uzvratni posjet redovništva nakon prvog takvog susreta u Dubrovniku, siječnja prošle godine a tijekom posjeta domaćini su gostima iz Dubrovnika pokazali znamenitosti svoje eparhije i upoznali ih s poviješću i sadašnjošću tog kraja.

Tako su redovnici i redovnice prvo posjetili manastir Svetih Apostola Petra i Pavla nadomak Čičeva nedaleko Trebinja, a prema predanju sačuvanom u narodu u tom je manastiru boravio sv. Pavao te se nedaleko nalazi i Pavlova pećina. Biskup Uzinić je zahvalio episkopu Grigoriju na pozivu i majci igumaniji na gostoprimstvu, te napomenuo kako za sv. Pavla postoji tradicija da je bio i na Mljetu. Slijedio je zajednički doručak i druženje, a izmijenjeni su i prigodni darovi. Biskup je monahinjama za uspomenu darovao monografiju dubrovačke katedrale, a zauzvrat je, uz ostalo, dobio štolu i križ.

Dubrovački su hodočasnici posjetili i muški srednjovjekovni manastir Tvrdoš koji je posvećen Uznesenju Presvete Bogorodice, 4 km zapadno od Trebinja. Prema narodnoj predaji osnovali su ga car Konstantin i njegova majka Jelena. U sklopu prekrasno uređenog okolnog prostora su i vinski podrumi.

Euharistijsko slavlje u katoličkoj katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije predvodio je biskup Uzinić, a na slavlju su bili i pravoslavni monasi i monahinje te vladika Grigorije. Dobrodošlicu svima poželio je župnik i biskupski vikar za Trebinjsko-mrkanjsku biskupiju don Ivo Šutalo. Tom je prigodom biskup Uzinić u kontekstu krize redovništva nazočne potaknuo na promišljanje odgovora. Otkrivanje pravih razloga zbog kojih su ostali u redovništvu ili monaštvu povezano je i s time da onda mogu zaista biti to što jesu. A potom, bez obzira na međusobne razlike te zahvaljujući temeljnoj sličnosti koja ih sve povezuje a to je vjera u uskrsnuće Isusa Krista, posvjedočiti Krista svima.

U dvorani Centra za filozofiju i teologiju u Trebinju održana su dva predavanja a redovnike i redovnice na objedu u eparhijskom domu potom je ugostio vladika Grigorije. Poželjevši im još jednom dobrodošlicu, kazao je kako je u tom domu uvijek bilo katolika, ali nikada toliko. Za uspomenu na taj susret vladika je biskupu darovao posebno napravljen križ, a biskup je, uz veliko uskrsno jaje, episkopu darovao posudu iz ljekarne samostana Male braće koja ove godine slavi 700. obljetnicu te sol iz Stona.

Slijedio je obilazak sabornog hrama posvećenog Preobraženju Gospodnjem, izgrađenog između 1888-1908. Muzeja Hercegovine a susret je završio posjetom Hercegovačkoj Gračanici, odnosno crkvi Blagovještenja koja je replika manastira Gračanica na Kosovu. Crkva je kroz povijest predstavljalo mjesto hodočašća mira.

Prema priopćenjuu Dubrovačke biskupije s njihove internet- stranice, nakon Uskrsa kojeg su ove godine pravoslavni i katolici slavili na isti datum, pravoslavne crkve odzvanjale su uskrsnim pjesmama katolika i pravoslavnih, blagoslove su dijelili i episkop i biskup, a čestitke Uskrsa ili Vaskrsa su se izmjenjivale.
 
Opušteno ozračje uzvratnog posjeta bilo je ispunjeno otvorenom i spontanom komunikacijom s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja u duhu ljubavi i prihvaćanja. Svi sudionici susreta oduševljeno su se suglasili da je to bio povijesni susret.
Na izletu su bili i pročelnik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije fra Stanko Dodig te delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan, dok su među pravoslavnim svećenicima bili dubrovački paroh Stevan Kovačević i đakon Miroslav Bošković.

16. travanj 2024 11:31