StoryEditorOCM
ZabavaPOČINJU RADIONICE U SAVJETOVALIŠTU ZA PREHRANU ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

VRIJEME JE ZA NOVE NAVIKE Jedem, dakle mršavim

Piše Ines Vlašić
22. ožujka 2017. - 10:37

Kako jesti, a smršaviti, moto je to pod koji će se i ove godine u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije održavati radionice u Savjetovalištu za prehranu. Kako promijeniti prehrambene navike, smanjiti prekomjernu ili održati poželjnu tjelesnu težinu, pitanja su to na koje će dobiti polaznici ovih radionice koje s radom započinju 16. ožujka. Kojih se navika potrebno riješiti, a koje usvojiti otrkila nam je nutricionistica Zavoda Marija Vezilić.
Je li moguće jesti i mršavjeti? Ustvari, je li to zapravo jedini pravi način da dođemo do željene tjelesne težine?
Da, trajno usvajanje pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelesne aktivnosti je jedini ispravni način da dođemo do željene težine.
Kojih se navika potrebno što prije riješiti?
Ne preskakati obroke.Rafinirane žitarice i njihove proizvode zamijeniti integralnim. Smanjiti unos namirnica koje obiluju jednostavnim šećerima (keksi, kolači, industrijski sokovi, gazirana pića), zasićenim masnim kiselinama, izbjegavati industrijska polugotova i gotova jela, a dati prednost prirodnim namirnicama, voću i povrću, ribi, nemasnom mesu, mahunarkama, orašastim proizvodima, hladno prešanim uljima (maslinovo, laneno, bućino i sl.). Izbjegavati pečenje u dubokoj masnoći, pohanje, prženje, kuhanje sa zaprškom. Hranu umjereno soliti i ne dodavati začine koji sadrže pojačivače okusa (industrijski koncentrati za juhe i sl.).
Kako su zamišljene vaše radionice i za koga su, koje dobne skupine?
Namijenjene su punoljetnim osobama koje žele promijeniti ili poboljšati svoje prehrambene navike, dugoročno smanjiti tjelesnu težinu, poboljšati kvalitetu života i zdravstveno stanje, naučiti temeljna načela pravilne prehrane i kreirati vlastiti jelovnik, steći znanja o namirnicama, pravilnoj prehrani, pravilnom odabiru, kombiniranju i načinu pripreme obroka, steći znanja o količini i sastavu pojedinih obroka te energetskim vrijednostima obroka. Radionice će se odvijati jedan put tjedno, u popodnevnim satima. Svaki polaznik dobit će prehrambeni plan (tjedni jelovnik) kojeg bi se trebali pridržavati. Antropometrijska mjerenja radit će se svaka dva tjedna, a na početku i na kraju programa radit će se analiza sastava tijela uz pomoć specijalne vage.
Je li se na njih još uvijek moguće prijaviti i kako to učiniti?
Počinjemo 16. ožujka, stoga se zainteresirani još uvijek mogu javiti na telefon 341051 ili putem e-mail adrese: marija.vezilic@zzjzdnz.hr. Radionice nisu novost. Ovo je već četvrta godina da ih organiziramo. U mnoštvu raznih dijeta kojima smo okruženi htjeli smo pokazati da za gubitak kilograma nisu zaslužne čarobne namirnice ili čudotvorne tablete. Samo usvajanjem pravilnih prehrambenih navika za cijeli život moguće je postupno istopiti suvišne kilograme nakupljene prekomjernim unosom hrane i pogrešnim stilom života.
Prekomjerna tjelesna težina sve je prisutnija u našem društvu, počevši u najmlađih dobnih skupina, zašto je to tako?
Promjene u stilu života i načinu prehrane odigrale su ključnu ulogu u nastanku pretilosti. Ako hranom unesemo više energije nego su stvarne potrebe organizma dolazi do nakupljanja kilograma. Užurbani način života, stres i nedostatak vremena dovodi do konzumacije gotove i polugotove hrane, preskakanja obroka ili konzumacije samo jednog obroka u danu, a zanemarena je i tjelesna aktivnost. Djeca vrijeme provode ispred računala umjesto u svakodnevnoj igri na svježem zraku. Hrana bogata šećerima i mastima je lako dostupna, a djeca je gotovo svakodnevno konzumiraju.
Gdje ljudi najviše griješe kad odluče promijeniti prehranu i smršaviti?
Najčešće traže brza rješenja. Ne žele se zadovoljiti činjenicom da se kilogrami trebaju gubiti postepeno. Nakupljeni kilogrami sigurno nisu došli odjednom već su rezultat dugogodišnjeg pogrešnog stila života pa tako ne treba očekivati ni da će kilogrami nestati jednom tromjesečnom dijetom. Svaka dijeta koja ima vremensko ograničenje nije dobra za zdravlje. Jedini ispravan način je promijeniti prehrambene navike i stil života.
Gdje su skrivene kalorije, koja su to jela i pića koja nas debljaju, a da toga nismo svjesni?
Pločice od žitarice, žitne pahuljice (zaslađene), gazirana pića, industrijski sokovi, bomboni, keksi, komercijalni pekarski proizvodi, gotovi umaci, voćni jogurti, gotovi pudinzi i ostali slatki mliječni deserti, gotova jela, pržena jela, brza hrana.
Kako ostati motiviran i kad kilogrami ne idu dolje onom brzinom kojom bi htjeli?
Prvo treba postaviti realan cilj. Gubitak kilograma treba svesti na 10% od sadašnje težine godišnje. Na primjer ako osoba ima 80 kilograma, prvi cilj bi trebao biti 8 kg u prvoj godini, u sljedećoj godini 7 kg i tako dok se ne dostigne ciljana težina. I pola kilograma mjesečno je dobar rezultat. Važno je držati se principa pravilne prehrane i biti redovito tjelesno aktivan i rezultati će se brzo primijetiti, a time će i motivacija biti veća.
Zašto je proljeće pravo vrijeme za promjene?
Mi smo se odlučili za proljeće jer je zainteresiranost u ovo doba puno veća. Dolaze topliji dani, nosi se laganija odjeća i vjerojatno je to razlog zašto se većina upravo u ovo vrijeme odluči za promjene. Istaknula bi da je bilo koje godišnje doba pravo vrijeme, važno je da kad se odlučite za promjene to bude promjena za cijeli život.

15. travanj 2024 16:16