StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEKO FLOR DALA NAJBOLJU PONUDU ZA ZABRINJAVANJE OTPADA ALI NISU PITALI SMIJU LI GA ODLAGATI U PIŠKORNICI

Niti možemo, niti želimo primiti dubrovačko smeće!

Piše DV
18. ožujka 2017. - 10:19

Sjevero-zapad, istok i jug Hrvatske na nogama su i to - zbog otpada - onog dubrovačkog. U Koprivnici ga ne žele. U Gunji ljuti jer ga nisu dobili, a Dubrovnik 20 tisuća tona otpada na godinu mora negdje odvesti, donosi RTL.
U Dubrovniku su kontejneri prazni, no gradski otpad na odlagalište Grabovica uskoro više neće moći. Dok većina ne želi tuđe smeće u svome dvorištu, Gunja je prije nekoliko mjeseci u zbrinjavanju dubrovačkog otpada vidjela priliku za razvoj općine. Nakon natječaja, razočaranje, ponuda im nije prihvaćena.

Dubrovnik je tražio zbrinjavanje 20 tisuća tona otpada, a posao je dobila tvrtka iz Oroslavja, koja je planirala koristiti odlagalište Piškornica u Koprivničko-križevačkoj županiji.
"Najpovoljnija ponuda je bila tvrtke Eko flor, oni su ujedno ispunili sve uvjete koje smo tražili, jedan je dozvola za gospodarenje otpadom i naravno da kapaciteti odgovaraju našim potrebama", objašnjava Nataša Gabričević, direktorica Čistoće Dubrovnik.
Direktorica dubrovačke Čistoće.Iz Dubrovnika bi kamioni s otpadom, prema rezultatima natječaja, trebali na još dalji put prema sjevero-zapadu Hrvatske, no ondje su oštro protiv toga.

"Niti jedan kilogram otpada iz bilo kojeg dijela Hrvatske, van regije 4 županije koje projekt obuhvaća, doći ovdje neće", kaže Darko Koren (HSS), župan koprivničko-križevački.
U Piškornici ističu da su se i sami mogli javiti na natječaj, no ne žele odlagalište zatrpavati dubrovačkim otpadom, pa to neće dopustiti ni tvrtki iz Oroslavja.
"Istina je da mi imamo tvrtku koja upravlja odlagalištem otpada u koprivničkom Ivancu, istina je da je dozvola naša bila dodana u tu dokumentaciju, kao i dozvole drugih kolega, ali s nama nitko nema ugovor. Mi taj otpad niti možemo, niti želimo primiti, niti je to bila mogućnost, jer Piškornica se na to nije javila", tvrdi Mladen Jozinović, direktor tvrtke Piškornica.
A otpad mora negdje, Dubrovnik na natječaju traži i prijevoznika pa bi prvi kamioni na put mogli najranije krajem travnja.
 

25. travanj 2024 23:03