StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSKUPŠTINA DUBROVAČKO –NERETVANSKE ŽUPANIJE O SMEĆU

Župan Dobroslavić: Grabovica se zatvara, a gradi se Lučino razdolje

Piše DV
15. ožujka 2017. - 14:59

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ) na sjednici županijske Skupštine danas je odbacio mogućnost proširenja kapaciteta deponije za otpad na Grabovici te ustvrdio kako je planirani županijski Centar za gospodarenje otpadom na Lučinom razdolju u potpunosti usuglašen sa nacionalnim planom za gospodarenje otpadom. Naime, otpad je bio glavna tema vijećničkih pitanja a sudbina Grabovice i Lučinog razdolja zanimala je kako oporbene vijećnike iz SDP-a i HNS-a tako i vladajuće iz HDZ-a.

- Nije istina da smo tražili proširenje Grabovice jer to nije moguće. Ona je u postupku sanacije i zatvaranja. Na sastancima o kojima govorite postavilo se tek pitanje da li zatvaranje znači trenutni prestanak deponiranja smeća ili se to odnosi na razdoblje do 2018. godine – odgovorio je Dobroslavić. Župan je govoreći o Grabovici naglasio kako je taj deponij u nadležnosti Grada Dubrovnika i susjednih mu općina te komunalne tvrtke Čistoća. – Grabovica je velik problem koji može imati nesagledive posljedice pa je Županija na inicijativu općina ponudila pomoć kroz posredničke usluge. Nadam se da će Dubrovnik i općine taj problem uspjeti riješiti – zaključio je župan te ustvrdio da je županijski Centra za gospodarenje otpadom na Lučinom razdolju u svemu usklađen sa nacionalnim planom odgovarajući na sumnje iz redova oporbe da je neusklađenost jedini razlog što centar još uvijek nije dobio suglasnost Ministarstva zaštite okoliša bez kojeg se ne može ishodovati ni lokacijska dozvola. Dobroslavić je pojasnio kako je obuhvat centra pri usklađivanju s nacionalnim planom za gospodarenje otpadom smanjen za 20-tak hektara, da će cijena po toni otpada iznositi 87 eura te da se nada kako će nadležno ministarstvo uskoro izdati lokacijsku dozvolu.

Oporba pak podsjeća da se na to mišljenje čeka već četiri mjeseca. - Odakle nam vjera i optimizam da ćemo išta napraviti s Centrom, ako nismo ništa napravili u osam godina, ni lokacijsku dozvolu nemamo jer fali mišljenje Ministarstva? O tome se govorilo 16. prosinca. Danas, 16. ožujka imamo istog župana, istog ministra Dobrovića i istu Vladu. Ako četiri mjeseca čekamo na mišljenje našeg ministra za naš gorući problem, što reći? – zapitao se SDP-ov vijećnik Ivo Karamatić na što mu je župan uzvratio da se u proteklih osam godina dosta toga napravilo. – Nije to tako jednostavno kako to predstavljate. Nije jednostavno donijeti Prostorni plan i potrebne studije. Posao je predugo trajao. Centar Lučino razdolje je bio u prvom planu kao i u sadašnjem, on je nužan i biti će izgrađen. Za pripreme smo potrošili najmanje šest milijuna kuna – zaključio je Nikola Dobroslavić.

25. travanj 2024 03:47