Vijesti Hrvatska i svijet

DOZNAJEMO: VISOKI UPRAVNI SUD RH PRESUDIO

Odbijen zahtjev autobusera

DOZNAJEMO: VISOKI UPRAVNI SUD RH PRESUDIO

Odlučujući po zahtjevu turističke agencije Travel Europe d.o.o. za ocjenu zakonitosti dubrovačke gradske Odluke o zaustavljanju i parkiranju autobusa i osobnih vozila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima, Vijeće Visokog upravnog suda Republike Hrvatske je odbilo zahtjeve agencije.

Agenciju je u upravnom postupku zastupala splitska odvjetnica Sunčica Višević, a uz zahtjev za ocjenu zakonitosti kao argumente je dostavljeno nekoliko potvrda o plaćenim računima za zaustavljanje i parking autobusa na Pilama. Tužbom su ustvrdili da su usluge već naplaćene kroz plaćanje komunalnih naknada, da bi odgovarajući na tu i ostale primjedbe dubrovačka gradska uprava naglasila da je autor Elaborata o zaustavljanju i parkiranju autobusa Fakultet za prometne znanosti, a za koju su dobili suglasnost policije, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova RH i Zavoda za prometno planiranje. Naveli su i da je odluka objavljena u Službenom glasniku Grada Dubrovnika 10/14. Ustvrdili su i da se osporena odluka ni u kojem dijelu ne odnosi na održavanje javnih površina niti komunalnu naknadu, što je određeno Zakonom o komunalnom gospodarstvu.

Obrazlažući presudu, Vijeće Visokog upravnog suda u sastavu kojeg su bili suci Ana Berlengi Fellner, Arma Vagner Popović, Mirjana Čačić i mr.sc. Inga Vezmar Barlek te Marina Kosović Marković kao predsjednica Vijeća, istaknulo je i to da Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouporave navodi da su vlastiti izvori financiranja općine i grada naknade za uporabu javnih, općinskih ili gradskih površina. Naglašavajući da se u konkretnom slučaju radi o parkiralištu kao sastavnom dijelu nerazvrstane ceste koja je kao takva javno dobro u općoj uporabi i u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, te stoga ta jedinica ima pravo odrediti plaćanje naknade za korištenje te površine.    
   
Kontaktirali smo i tužitelja, odnosno turističku agenciju Travel Europe gdje smo doznali da izrijek presude VUS RH još nisu dobili. Iako smo im ga rekli, odgovorili su kako s presudom i obrazloženjem nisu upoznati te da je stoga ne mogu ni komentirati.

Sa sadržajem presude smo upoznali donedavnog dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, nakon čega ju je spremno komentirao i naglasio:- Ovo je velika pobjeda grada Dubrovnika i Sanitata, što znači da smo imali potpuno pravo naplaćivati zaustavljanje autobusa na Pilama. Prava je šteta što su dubrovačko Gradsko vijeće i njegov predsjednik Mato Franković kao i HDZ popustili pritisku agencija te su uvođenjem godišnjih vinjeta Gradu Dubrovniku nanijeli financijsku štetu. Primjena presude će gradskoj upravi donijeti 10- 15 milijuna kuna sigurnog godišnjeg prihoda, ali i dati slobodu da za narednu 2018. godinu i nadalje uredimo ovu problematiku na način koji će zadovoljiti potrebe građana Dubrovnika.

- Odluka vrijedi za sve sporove koje je gradska uprava Dubrovnika pokrenula protiv agencija- neplatiša. Ovo je još jedna, vrlo značajna pobjeda grada i njegovih građana, ali i gradonačelnika Andra Vlahušića koji se i u ovom slučaju borio za dobrobit grada. Presuda je na određeni način i poraz krupnog kapitala te svih političkih opcija koje ga podržavaju. Sve naknade koje je Sanitat u međuvremeno od donošenja oporene odluke naplaćivao bile su, dakle, zakonite i opravdane. I dalje ćemo inzistirati na naplati svake kune u korist grada i njegovih građana- rekao nam je direktor komunalnog poduzeća Sanitat Dubrovnik Vedran Kunica.

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Vozio vepra na prtljažniku

Vozio vepra na prtljažniku
Na benzinskoj stanici u Neumu neobičan prizor - pravi pravcati vepar na prtljažniku starog mercedesa. Očito da z...
Vozio vepra na prtljažniku

Najnovije

Dođite na koncert Muzičke škole Tivat

Dođite na koncert Muzičke škole Tivat
Dođite na koncert učenika Muzičke škole Tivat, koji će se 29. svibnja održati u koncertnoj dvorani Umjetničke šk...
Dođite na koncert Muzičke škole Tivat