StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUDRUGE VODIČA U MINISTARSTVU TURIZMA

Ministar Cappelli podržao vodiče, i stranci moraju polagati posebne ispite

Piše PSD.
16. veljače 2017. - 10:49

Predstavnici turističkih vodiča i ministar turizma Gari Cappelli složili su se na sastanku u srijedu da strani vodiči koji rade u Hrvatskoj moraju kao i domaći položiti ispit za vođenje po zaštićenim lokalitetima, za što su vodiči sada imali županijske licence .
Cappelli je nakon sastanka izjavio kako bi bilo dobro da je rad stranih vodiča reguliran, čime bi se izbjegli sadašnji problemi, jer se na terenu pojavilo oko 70 stranih vodiča, najviše iz Slovenije i manji dio iz Njemačke, koji bez posebnih ispita turiste vode i po zaštićenim lokalitetima, prenosi HRT.
Ovlasti ili dozvole za privremeno i povremeno vođenje po cijeloj Hrvatskoj dobivaju od Ministarstva turizma, na temelju licencija za vodiče iz vlastitih zemalja koje im se priznaju na području cijele Europske unije, ali to ne uključuje ovlasti za vođenja po područjima zaštićenih lokaliteta u Hrvatskoj.
Predstavnici gotovo svih udruga turističkih vodiča iz raznih regija i gradova u Hrvatskoj na sastanku su se usprotivili takvoj praksi, ističući kako će to značajno smanjiti kvalitetu vođenja.
Slažem se s našim vodičima da i strani moraju položiti ispite, te smo danas dogovorili da ćemo u idućih desetak dana zajednički doći do neke vrste dokumenta kojim ćemo pokušati to riješiti, izjavio je Cappelli.
Istaknuo je da će sve buduće izmjene pravilnika biti usklađene s europskim direktivama, ali i da će se vidjeti može li se učiniti više za zaštitu domaćih vodiča. Na sastanku s vodičima složili smo se da ne možemo ići protiv EU-ovih direktiva, ali i da ćemo tražiti primjere u zemljama gdje su zaštićeniji i to ćemo i mi pokušati provesti u Hrvatskoj, ocijenio je Cappelli. Ministrove izjave nakon stastanka potvrdio je i Marko Sjekavica, dubrovački vodič koji je predstavljao Društvo turističkih vodiča Dubrovnik.
- Većina ljudi se složila oko toga da se trebamo zaštiti i da trebamo zadržati županijske licence. Koliko će se to u praksi provesti vidjet ćemo na sljedećim sastancima, već od idućeg tjedna. Dogovor je da se osnuje radna skupina koja će raditi na izmjenama novoga zakona i pravilnika. Ministar se načelno složio s nama, no izložio je i da moramo shvatiti kako smo pritisnuti od strane EU – govori Sjekavica.

19. travanj 2024 23:58