Vijesti Hrvatska i svijet

POD DEKICU

POLARNA HLADNOĆA U CIJELOJ HRVATSKOJ Dubrovnik jutros na minus pet!

POD DEKICU

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri u subotu ujutro izmjereno je minus 23,1 Celzijevih stupnjeva, najniža temperatura u Hrvatskoj, piše Jutarnji list. U Dubrovniku se temperatura jutros u 8 sati spustila 5 Celzijevih stupnjeva ispod nule.

Na Zavižanu je u 7 sati bilo -20, u Karlovcu -18, u Ogulinu i na sljemenskoj Puntijarki -17, dok je -15 stupnjeva izmjereno u Delnicama, Kopačkom ritu, Slunju i Vinkovcima. U Brestovcu, Gradištu kod Županje, Hrvatskoj Kostajnici, Osijeku, Pargu pored Čabra i Vukovaru bilo je -14, dok je -13 bilo u Crnom Lugu (NP Risnjak), Đakovu i Plitvičkim jezerima.

Prema podacima DHMZ-a, -12 stupnjeva izmjereno je u Gospiću, Kutjevu, Lipiku i Slavonskom Brodu, -11 bilo je u Bilogori, Daruvaru, Goricama kod Nove Gradiške, Imotskom, Krapini, Otočcu, Požegi, Sisku, Slatini, Varaždinu, Virovitici i Zagrebu, -10 stupnjeva bilo je u Bednji, Bjelovaru, Čakovcu, Koprivnici, Križevcima, Kutini i Sinju.

Minusi su zabilježeni u na svim ostalim mjernim postajama, čak je i Palagruža u 7 sati mjerila -1 stupanj, a najviša temperatura izmjerena je na svjetioniku Porer, u relativnoj blizini Pule, iznosila je -0.9 stupnjeva.

Na Makarskom primorju nastavljeno je hladno i vjetrovito vrijeme, bura se ne smiruje i puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 135 kilometara na sat.

I dalje je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru, informacija je Gradskog centra Osejava. U Makarskoj je jutros izmjereno minus 8 stupnjeva Celzija.
Vozačima koji se kreću državnom cestom D8 preporuča se opreznija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, kod Baškog Polja, na prijevoju Dupci nedaleko Brela, kao i na brzoj cesti od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu, zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Stanje na putevima

Prema podacima Hrvatskog autokluba od 8:20 sati, autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je za osobna vozila, a ostala vozila voze obilazno državnim cestama Gračac-Obrovac-Karin (DC50, DC27).
Zbog loših vremenskih uvjeta za sav su promet zatvoreni:

- Paški most,
- most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku,
- državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Zatvorena je dionica brze ceste Orehovica-Šmrika (A7) između čvorova Sveti Kuzam i Draga u oba smjera, zbog puknuća žice dalekovoda. Obilazak je državnom cestom preko Kukuljanova (DC40).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te na dionici Jadranske magistrale (DC8) Dubci-Makarska zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, na A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Zadar 2 i Karamatići kao i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Lici i Zadarskoj županiji:

DC1 Vaganac-Gračac-Knin,
DC25 Korenica-Gospić-Karlobag,
DC42 u mjestu Poljanak (g.ž.KA - g.ž.LS),
DC52 Špilnik-Korenica,
DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo,
DC218 GP Užljebić-Dobroselo,
DC429 Selište Drežničko-Prijeboj,
DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča,
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac,
ŽC5199 Šušanj-Štirovača,
županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević,
sve lokalne i županijske ceste ceste na području Ličko-senjske županije, piše Jutarnji list

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Vozio vepra na prtljažniku

Vozio vepra na prtljažniku
Na benzinskoj stanici u Neumu neobičan prizor - pravi pravcati vepar na prtljažniku starog mercedesa. Očito da z...
Vozio vepra na prtljažniku

Najnovije

Dođite na koncert Muzičke škole Tivat

Dođite na koncert Muzičke škole Tivat
Dođite na koncert učenika Muzičke škole Tivat, koji će se 29. svibnja održati u koncertnoj dvorani Umjetničke šk...
Dođite na koncert Muzičke škole Tivat