StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO NE PREPORUČUJE KUPANJE NA DVIJE PLAŽE

Na plažama Pogačić i ispred hotela Libertas Rixos cure fekalije

Piše PSD.
27. rujna 2016. - 16:11

Nakon višekratnih dojava građana o potencijalnom onečišćenju mora na plaži Pogačić, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dana 26.09.2016. obavio je terenski izvid i uzorkovanje mora na 4 lokacije. Analizom uzoraka mora utvrđeno je da more na plaži Pogačić i ispred hotela Libertas Rixos ne udovoljava uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08). O rezultatima ispitivanja obavještene su nadležne inspekcije, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i Vodovod Dubrovnik d.o.o. Prema saznanjima iz Vodovoda Dubrovnik d.o.o. istog dana uklonjen je kvar na crpnoj stanici u blizini. Uzorkovanja su ponovljena i 27.09., a o rezultatima ćemo pravodobno obavijestiti javnost. Napominjemo kako ove dvije plaže nisu u redovitom Programu ispitivanja kakvoće mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije do daljnjega NE preporuča kupanje na plažama Pogačić i ispred hotela Libertas Rixos.
Najznačajniji indikatori onečišćenja mora fekalnim otpadnim vodama su mikrobiološki pokazatelji pa njihovo prisustvo upućuje na potencijalni rizik od zaraznih bolesti. Mikrobiološko zagađenje na nekoj točki ispitivanja može jako varirati u vremenu, što ovisi o načinu i količini ispuštanja otpadnih voda te o meteorološkim i hidrografskim uvjetima.

20. travanj 2024 09:03